Ljutnja, uz tugu i strah, spada u temeljne negativne osjećaje kod male djece. Baš kao i odrasli i djeca su ponekad preplavljena ljutnjom, bijesom i nemoći i to je potpuno normalno. Ljutnja je normalan osjećaj, očekivan posebno u male djece koja ne mogu verbalizirati sve što im se događa te ga upravo tako treba prihvatiti i imenovati.

Djeca osjećaj ljutnje najčešće ispoljavaju na nekoliko načina:

  • Kada ljutnju drže u sebi, boje se ili ne znaju izraziti što ih muči, mogu se javiti psihosomatski problemi, odnosno fizičke tegobe. Među njima su bol u trbuhu, glavobolje i migrene, umor, gubitak apetita, bolovi u vratu, mišićima, opća malaksalost tijela i slično.
  • Neka djeca ispoljavaju ljutnju na način da se samoozljeđuju. Kod takvog djeteta primjećuju se fizički nemir, stisnute šake, ukočenost i napetost tijela, a agresiju će usmjeriti na sebe na način da će se udarati po glavi, čupati kosicu, gristi sebe, gristi nokte, udarati rukama i nogama o tvrde predmete.
  • Ponekad se ljutnja kod djece ispoljava i agresivnošću prema drugima. Ljutiti mališani ponekad grizu, udaraju, guraju, tuku i agresivna su prema drugoj djeci ili odraslima.
  • I možda najčešću slučaj je onaj kada djeca ljutnju ispoljavaju nemirom, neposlušnočću, ignoriranjem upozorenja i otporom prema postavljenim granicama.

U spomenutim situacijama roditelji često ne znaju na koji bi način ispravno reagirali i kakve poruke je potrebno djeci poslati. Ljutnja je vrlo snažna emocija i može se vrlo lako pojaviti i kod roditelja kada je dijete neposlušno, agresivno ili ga je na bilo koji drugi način nemoguće umiriti.

Kako bi pomogle roditeljima da se postave na ispravan način, a djeci da shvate koji su prihvatljivi načini iskazivanja negativnih osjećaja, magistre psihologije, Tatjana Gjurković i Tea Knežević, udružile su snage i napisale seriju terapeutskih priča za djecu s dodatkom, odnosno sa savjetima za roditelje. Tatjana Gjurković je certificirana terapeutkinja igrom, a Tea Knežević praktičarka terapije igrom što znači da imaju znanje i višegodišnje iskustvo u radu s djecom i roditeljima koji se suočavaju s raznim razvojnim problemima.

Slikovnice “Kad je ljuta, macu boli trbuh”, “Kad je ljut, zeko se ozlijedi”, “Kad je ljuta, vjeverica ne sluša” i “Kad je ljut, nilski konjić grize”, vrlo su jednostavne priče namijenjene djeci od 2 do 7 godina, pisane jednostavnim jezikom i s jednostavnim zapletima koje tako malena djeca lako mogu pratiti i razumjeti. Poruke svake priče nose rješenja za najčešće uzroke dječje ljutnje, dok savjeti za roditelje daju jasne smjernice što činiti, odnosno što ne činiti u trenutcima snažnih emocionalnih reakcija kod djece.

Slikovnice je ilustrirala Jelena Brezovec koja je glavne likove, životinjice, u skladu s pričom smjestila u četiri različita okruženja (gradsko, seosko, afričko i šumsko), pa osim učenja o ponašanju, djeca mogu upoznati razne životinjice, kao i razne emocije koje su na glavnim likovima vrlo zorno dočarane.

Slikovnice se mogu naručiti OVDJE, uz popust od 10 kn, odnosno po cijeni od 39 kn.