Mame, tate, djedovi i bake svojoj obitelji i prijateljima vole pričati o tome kako je njihova beba došla na svijet. Radi se o najvažnijem događaju u njihovu životu pa ne čudi da je ta potreba toliko jaka. Uz rođenje bebe uvijek postoji niz anegdota, emotivnih situacija, pa čak i onih humorističnih, a svaka priča o rođenju je posebna, baš kao što je i svaka beba. Nakon što je napokon stigla u vaše naručje, vaša beba će rasti, proslaviti prvi rođendan i ubrzo će doći dan kada će postaviti pitanje “Kako sam ja došao ili došla na svijet?”

Ako želite da priča o rođenju bude posebna i da je maleno dijete shvati, pokušajte je ispričati kao bajku ili priču. To će od vas zahtijevati da postanete pomalo i pisac i pripovjedač. U svojoj priči ćete osobne činjenice vezane za rođenje vaše bebe pretočiti u maštovitu i pitku priču o jednom sasvim posebnom rođenju i jednoj sasvim posebnoj bebi. Takve su priče idealno sredstvo povezivanja i učvršćivanja odnosa s djetetom, a ako je zapišete, možete je čitati prije spavanja kao priču za laku noć. Djeca vole slušati o sebi i trebaju se u očima svojih roditelja osjećati posebno i  važno.

Slikovnica “Kako sam došao na svijet?” – dobar primjer pričanja priče o rođenju i predivna uspomena

Vrlo dobar primjer kako djetetu ispričati priču o njegovom rođenju na originalan, zabavan i emotivan način je personalizirana slikovnica “Kako sam došao na svijet?” iz Tvornice snova. Ova rimovana priča djeci objašnjava da nisu rode te koje donose bebe, već je za to potrebna jedna sasvim posebna čarolija – malo mame, malo tate i malo posebnih začina.

Počevši od naslova koji nosi ime vašeg djeteta (na primjer,  “Kako je Petra došla na svijet?”), u knjizi će se prema vašim uputama i željama pronaći sve najvažnije i personalizirane informacije o rođenju vašeg sina ili kćeri. 

Među njima su ime djeteta, prezime, datum rođenja, fotografija djeteta i fotografija uz posvetu, imena do 10 djetetu bliskih osoba, izgled mame i tate, izgled djeteta. Međutim, te informacije nisu suhoparno nabrojane u slikovnici već su savršeno ukomponirane u priču koju prate lijepe i šarene ilustracije.

Ono što je kod ove slikovnice genijalno je da se pripovjedač kroz cijelu priču izravno obraća djetetu i tako ga pretvara u glavnog junaka priče! To će kod djeteta samo pojačati osjećaj koliko je poseban ili posebna svojoj obitelji.

Slikovnicu “Kako sam došao na svijet?” možete prelistati, ali i personalizirati i naručiti putem interneta.

Napišite i ispričajte priču sami

Kako početi?

Priča o rođenju neka se sastoji od tri dijela – uvoda, zapleta ili vrhunca i raspleta.

Najbolje je početi tamo gdje sve i jest počelo – kada su se mama i tata upoznali. Ovdje možete koristiti stari dobar iskušani recept iz bajki “Bila jednom jedna mama. Živjela je u stanu u jednom velikom gradu sa svojom mamom… A bio je tu i jedan tata, koji je živio na jednoj seoskoj farmi. Došao je u veliki grad u školu i jednoga je dana ugledao mamu i jako se zaljubio. Nije se samo zaljubio, on je mamu zavolio najviše na svijetu. I mama je zavoljela njega.”

Zaplet

Nakon upoznavanja, a prije zapleta, djetetu možete ispričati što su mama i tata radili zajedno, gdje su putovali, kako su se zabavljali dok su bili sami, odnosno bez svoje bebe. Ovdje slobodno pričajte o emocijama. Uvedite dijete u jedan mikrosvijet odnosa između mame i tate i ne sramite se kazati da su se mama i tata voljeli, poštivali, držali za ruke, bili dobri i nježni jedan prema drugome.

No bez obzira koliko su uživali sami i jedan s drugim, jednog su dana poželjeli imati nekoga koga će zajedno moći voljeti još više i još snažnije. Ovo je samo jedna moguća varijanta radnje. Možda je kod vas bilo tako da vas je beba (trudnoća) iznenadila. Možda ste željeli bebu ali je dugo niste mogli dobiti. Držite se svoje istine, ali bez previše detalja. Posebno ako je dijete maleno.

Period trudnoće također je dio priče o rođenju. Učinite ga čarobnim i bajkovitim kao što on i jest. Unutar mame postoji posebno mjesto u kojem bebe rastu. Tamo im je toplo, mirno i osjećaju se zaštićeno. Oni su unutra, ali čuju mamu koja im priča i pjeva i jedva čekaju da jedno drugo upoznaju.

Kako nastaju bebe?

Moguće je da će se u ovom dijelu priče pojaviti za mnoge mame i tate zeznuto pitanje “A kako nastaju bebe?

Na ovo pitanje odgovorite u skladu s djetetovom dobi. Mala djeca nisu spremna za puno informacija o složenoj stvarnosti začeća, trudnoće i rođenja.
Ponekad je dovoljno reći “Tata je ljubio mamu i mama je ljubila tatu i zajedno su napravili dijete.” Ili “Bebe se stvaraju kada se dvije odrasle osobe međusobno ljube toliko da mogu stvoriti bebu unutar mame”. Imajte na umu da dijete neće povezivati ljubljenje i pravljenje djece sa žudnjom, seksualnošću ili strašću, pa se nemate čega sramiti. Za njih će to jednostavno biti činjenica koju vjerojatno neće dalje preispitivati.

Ukoliko vam je ovaj dio u bilo kojem smislu težak i trebate malu asistenciju, svakako pokušajte s gore spomenutom slikovnicom “Kako sam došao na svijet?” koja na vrlo razumljiv i djeci prilagođen način objašnjava kako od mame i tate nastaje beba.

I živjeli su sretno

Priču završite vašim prvim susretom u rodilištu. Istinito kažite kako ste se osjećali i što je za vas taj dan značio. Na licu svoga djeteta vidjet ćete sreću, zadovoljstvo i gotovo terapeutsko djelovanje. Kada priča ima sretan kraj ona djetetu pruža osjećaj sigurnosti, olakšanja i vjere da će sve biti u redu.

Važno je da djeca znaju ponešto o obiteljskoj povijesti

Slobodno u svojoj priči koristite činjenice koje su se doista dogodile i otkrijte djetetu taj dio njegove ili njezine obiteljske povijesti. Naime, studije su pokazale da djeca koja poznaju i imaju snažnu “obiteljsku priču” uživaju i bolje emocionalno zdravlje. Jedna je studija Sveučilišta Emroy iz Atlante pokazala da što su djeca više znala o prošlosti svoje obitelji, to je jači bio njihov osjećaj kontrole nad životom, njihovo samopoštovanje veće i snažnije su vjerovali da njihove obitelji dobro funkcioniraju.