Svi mali obožavatelji lutkice Barbie napokon su došli na svoje, jer ova glamurozna ljepotica od sad je dostupna i u aplikaciji za iPad na hrvatskom jeziku. “Barbie – čitaj i igraj se!” ponovno uvodi djevojčice u čarobne i svjetlucave svjetove vila i tajnih čarolija, a osim priča tu je i dio za učenje kroz igru.

Odmah po pokretanju, aplikacija nudi dvije priče. U prvoj koja nosi naziv “Vilinska tajna”, djevojčice će upoznati tajni svijet Sjajne Anđelije i zajedno s Barbie zakoračiti u avanturu spašavanja Kena od ljubavne kletve uz pomoć tajne čarolije. U drugoj priči “Barbie na kraljevskoj akademiji”, djevojčice će napeto pratiti Barbikinu borbu sa zločestom gospođom Devine za vraćanje kraljevske krune koja joj po rođenju pripada.

Obje radnje događaju se u već prepoznatljivom ružičastom, blještavom, svečanom i čarobnom ambijentu te nose pozitivne poruke o važnosti prijateljstva, vjernosti, pomaganju i opraštanju među prijateljima te o pravednosti.

Priče su poznate od ranije i prilagođene za iPad. Svaka stranica ima ispisani tekst za čitanje u zasebnom okviriću, ali i naratoricu ugodnog glasa koja djecu uvodi u zanimljiv Barbie svijet.

Zanimljiva je i struktura aplikacije, jer nakon svake stranice priče, djeci se nudi po jedan radni zadatak za rješavanje, a prije nastavka priče. Radni zadaci mogu se i preskočiti, ukoliko je netko previše nestrpljiv u želji da nastavi s pričom. Zadaci su prilagođeni dobi djece od 4 do 7 godina, a obuhvaćaju učenje slova, vježbanje pisanja, prepoznavanje brojeva do 10, jednostavno zbrajanje do pet, labirintiće, bojanke i puzzle. Aplikacija nudi ukupno 13 mini igrica.

Kada stignemo na kraj priča, interaktivnim radnim zadacima se može pristupiti i kao zasebnoj cjelini, a tu je i kratki animirani filmić, odnosno najljepše scene iz orginalnog animiranog filma o Barbie.

Red priče, red edukativne igre, opis je koji ukratko sažima ono što Barbie aplikacija nudi.

Bez obzira gdje se u aplikaciji nalazili, zabavljat će vas pozadinska glazba i razni zvučni efekti. Eventualna preporuka za buduće aplikacije bila bi ugradnja Postavki gdje bi se naracija i pozadinska glazba mogle uključivati i isključivati po želji.

Posebno nam se svidjelo

Posebno bismo istaknuli ilustracije za koje se i očekivalo da budu izvrsne. One doista zadovoljavaju visoke Mattelove standarde i djevojčice će uživati u šarenilu, šljokastim i svjetlucavim animiranim detaljima kao što su minijaturne vile, čarobni prah, zvijezdice i drugi detalji koji pridonose dojmu čarobnosti i svečanosti. Neki elementi u priči mogu se pomicati i tako dodatno zabaviti male korisnike.

Za dob: 4-8 godina
Cijena na iTunesu: 1,99 dolara
Vanjski linkovi na društvene mreže: nema
Reklame unutar aplikacije: nema

Dodaci: radni zadaci, orginalni isječci iz animiranog filma
Alati: Refresh
Video link: nema
Apple store: http://itunes.apple.com/us/app/barbie-citaj-i-igraj-se/id537643675?mt=8