Najveću na svijetu, repliku broda Titanic izgrađenu od Lego kockica napravio je 10-godišnji autistični dječak iz Islanda. Izrada je trajala 11 mjeseci i na nju je utrošeno oko 700 sati rada. Brynjar Karl Bigisson izgradio je repliku od 56 tisuća kockica, dugu osam metara i visoku metar i pol.

O izradi Titanica od lego kockica počeo je razmišljati kada je prvi put u Legolandu u Danskoj vidio sve te nevjerojatne velike modele poznatih zgrada, zrakoplova, mjesta i brodova.

Kada je imao pet godina, s legićima se igrao satima, ponekad je gradio koristeći upute, a ponekad isključivo maštu. U to je vrijeme bio opsjednut vlakovima, no sve se promijenilo kada ga je djed Ludvik poveo brodom na pecanje i probudio mu interes prema brodovima.

U Brynjarov projekt uključili su se i ostali članovi obitelji. Donacijama od obitelji i prijatelja kupio je lego kockice. U izradi mu je pomogao i djed inženjer koji je od originalnog nacrta Titanica napravio nacrt u Lego veličini. Posebno mjesto u ovom projektu zauzela je i Brynjarova majka Ludviksdottir koja mu je cijelo vrijeme pružala podršku.

Kada vam dijete dođe sa zanimljivim, velikim ludim snom, misijom ili ciljem do kojeg bi želio doći, ono treba vašu pomoć. Pažljivo slušajte i pokušajte pronaći načine kako poduprijeti dijete da postigne taj cilj. To bi mogla biti najbolja investicija koju ste ikada napravili za svoje dijete, rekla je Brynjarova majka Ludviksdottir.

Brynjar ističe da mu je projekt gradnje replike Titanica pomogao da se bolje nosi s autizmom. Kada je počeo s gradnjom, imao je asistenta u školi koji mu je morao pomagati na svakom koraku. Danas uči bez ičije pomoći, poraslo mu je samopouzdanje i ima puno bolji odnos s vršnjacima.

Replika Titanica je imala i svoj američki debi, i to u muzeju Titanic Museum Attraction u Pigeon Forgeu u Tennesseeju gdje će biti “usidrena” sve do prosinca 2019.

[PROČITAJTE JOŠ: Odbacimo predrasude i mitove vezane za djecu i odrasle s autizmom]