3096 dana: Istinita priča o Nataschi Kampusch i najvećem strahu svih roditelja

Postoji li veći strah za roditelja od onog da mu dijete nestane ili da ga otmu?

51b1b0e7e6727

Takva je bespomoćnost usporediva s teškim trenucima poput bolesti, jer nestankom djeteta roditelju je potpuno onemogućena njegova uloga zaštitnika i odgajatelja te kontakt s najvažnijom osobom u životu, a o neizvjesnosti i strahu kroz koje prolazi dijete, doznajemo iz prve ruke u novoj filmskoj priči koja otkriva pravu istinu slučaja Natasche Kampusch. Djevojka čija je tragična priča sa sretnim završetkom dirnula cijeli svijet odlučila je razjasniti događaje koji su joj promjenili život, a nažalost događaju se obiteljima diljem svijeta.

Slučaj djevojčice Natasche Kampusch intrigirao je javnost još od 1996. kad ju je, kao desetogodišnjakinju, na putu do škole oteo Wolfgang Priklopil, nezaposleni inžinjer komunikacija. U podrumu vlastite kuće, izgradio je za nju sobicu u kojoj ju je držao nešto više od 8 godina. Za nju nije tražio nikakvu otkupninu, već je iz nepoznatih razloga, najvjerojatnije zbog nedostatka ljubavi, djevojčicu želio posjedovati.

Priklopil je Nataschu posesivno skrivao i na trenutke pazio, a na trenutke brutalno tukao, izgladnjivao pa čak i seksualno zlostavljao.

Djevojčica koja je u podrumskoj ćeliji izrasla u mladu ženu prolazila je kroz nezamislivo teške uvjete u kojima je opstala samo zahvaljujući poslušnosti koju je Priklopil zahtjevao i odnosu koji je s njim razvila.

Nekoliko propuštenih prilika za bijeg daju posebnu težinu ovoj nevjerojatno bolnoj priči.

Djevojka je ipak uspjela iskoristiti trenutak nepažnje zlostavljača koji ju je iz vida ispustio dok je telefonirao. Pobjegla je, a otmičar se bacio pod vlak.

Film prati istinitu priču Austrijanke koja je postala sinonim snage i pobjede samim time što je izdržala. Scenarij je pisan prema Nataschinoj knjizi i razgovorima koje je dala kako bi ispravila medijska naklapanja koja su nerijetko prikazivala sasvim drugačiju sliku događaja.

Iako ga je jako teško gledati, jer situacije kakve je Natascha proživjela nehumane su i tragične, valja ga uvrstiti u listu filmova za pogledati jer je rađen pod nadzorom same žrtve te je autentičan.

Kako se nositi sa ovakvom situacijom i postoji li prava prevencija? Jedino što roditelji mogu učiniti je otvoreno razgovarati sa svojom djecom i neprestano ih upozoravati na opasnosti koje im prijete. Nataschina otmica bila je nasilna, ali postoje i drugačiji načini kojima se djecu mami da pristanu ući u automobil, pojedu sumnjivi slatkiš i mnoge druge opasnosti. Mlađa djeca u ljudima ne vide opasnost i treba ih naučiti razlikovati one s dobrim i one s lošim namjerama, što je kadkad iznimno teško.


Ocjena: 5/5

Dob: Odrasli

Redatelj: Sherry Hormann

Uloge: Amelia Pidgeon, Thure Lindhardt, Antonia Campbell-Hughes

Trajanje: 111 min