Osamnaeste “Žive slike” u Muzeju Grada Zagreba

Natrag na događanja
Muzej Grada Zagreba

Muzej grada Zagreba već osamnaestu godinu tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje edukativni program Žive slike. Taj nekomercijalni muzejski projekt, organiziran po uzoru na slično događanje koje je priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu, zasniva se na kostimiranju svih djelatnika Muzeja, vanjskih suradnika i prijatelja Muzeja u likove iz zagrebačke prošlosti. Likovi se posjetiteljima predstavljaju u prvom licu, tumačeći osobnu povijest i povijest grada u vremenu u kojem su živjeli.

U povodu 110. obljetnice osnutka Muzeja grada Zagreba posjetitelje će dočekivati Emilij pl. Laszowsky, veliki meštar Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”, koja je 1907. godine u kuli nad Kamenitim vratima utemeljila Gradski muzej.

Ovogodišnje Žive slike posvećene su svima koji su došli u Zagreb i svojim djelovanjem doprinijeli napretku života grada i njegovih stanovnika. Djelatnici muzeja će se pojaviti u ulogama fotografa Franje Pommera koji je u Zagreb stigao iz Danske i ovdje otvorio prvi stalni fotografski atelje. U Muzeju grada Zagreba u tijeku su pripremni radovi za izložbu posvećenu ovom fotografu.

U predvorju Muzeja za najmlađe posjetitelje bit će organizirana kreativna radionica Boje na licu. Zainteresirani posjetitelji izrađivat će fašničke šešire i maske bojama za lice, uz stručni nadzor muzejske pedagoginje i profesionalnih vizažistica.