EKO AKADEMIJA u Zoološkom vrtu Zagreb

Natrag na događanja
foto: ZG ZOO

Pozivaju se svi ljubitelji životinja i prirode i oni koji će tek to postati da se pridruže proljetnom programu Zoološkog vrta, Eko akademiji – najzabavnijoj akademiji ikad!

U ponedjeljak, 15. veljače, počinju upisi u ovogodišnju Eko akademiju. Edukativno-zabavni program namijenjen je svim školarcima od 2. do 6. razreda, a u Zoološkom vrtu će se održavati za vrijeme proljetnih školskih praznika, od 19. do 25. ožujka.

U sklopu ovog jednodnevnog programa svi školarci imaju priliku na zabavan i njima prihvatljiv način naučiti kako pomoći životinjama, prirodi i cijelom našem planetu. Kroz praktične radionice, zanimljive eksperimente igre u društvu crvenih pandi, zubatih krokodila, neobičnih kukaca, otrovnih zmija, veselih majmuna i ostalih stanovnika Zoološkog vrta usvojit će neke „eko“ pojmove s kojima se svakodnevno susrećemo te saznati koje sve životinje trebaju pomoć da bi sretno živjele u prirodi.

Svi mali ekolozi će po završetku programa kućama ponijeti vlastite povelje o očuvanju prirode – kao dokaz da su postali pravi mali Zemljini junaci koji znaju kako brinuti o okolišu i prirodi.

PROGRAM:

Mali istraživači

Znate li kako se zovu ljubitelji životinja i prirode koji proučavaju ptice? To su ornitolozi. Oni proučavaju ptice, njihovo perje, jaja, glasanje… Kao pravi mali „pticoljupci“, polaznici akademije upoznat će se s radom na terenu, okušati se u proučavanju ptica, upoznati opremu koja je potrebna svakom istražitelju životinjskog svijeta te naučiti koristiti prave mikroskope.

– terenski obilazak – Mali ornitolozi

– prikupljanje uzoraka iz prirode

– detektivska radionica „Pogodi tko sam“

Mali zeleni

Jeste li ikad pomislili da se od plastične boce može napraviti pravi mali filtar za vodu i tako dobiti pročišćena voda s kojom možete razveseliti biljke u svom domu ili vrtu? Uz to što će saznati što je to recikliranje, polaznici akademije saznat će i kako smanjiti potrošnju energije i na taj način pomoći u spašavanju planeta. Također, ponovit ćemo kako se po bojama kontejnera razvrstava otpad i upoznati se s pojmom održivog razvoja.

– igra – reciklažna košarka

– pokus – izvori energije

– radionica – izrada filtra za onečišćenu vodu

Mali čuvari divljine

Zemlja je dom ljudima, ali i mnoštvu životinjskih i biljnih vrsta. Jeste li znali da svi stanovnici našeg planeta ovise jedni o drugima? Svatko od nas u vlastitom dvorištu može pomagati biljnom i životinjskom svijetu postavljanjem hranilica za životinje, skloništa za šišmiše, kućica za divlje životinje… I kroz najmanju pomoć životinjama, sudjelujemo u očuvanju divljine.

– igra – hranidbeni lanci

– kontakt sa živom životinjom

– istraživanje životinjskog svijeta posebnom kamerom

Mali planet

Svi ovisimo o bogatstvima koje nam Zemlja daje, od biljaka za hranu do kamena kojima gradimo kuće. No, ponekad uzimamo od Zemlje previše, a putem najčešće stradavaju životinje. Kroz poučni zabavnik saznajemo zašto su neke životinje u većoj opasnosti od drugih, zašto neke opisujemo ugroženima i što sve možemo činiti za njihovu zaštitu.

– obilazak Zoološkog vrta

– upoznavanje ugroženih životinjskih vrsta i važnosti njihovog očuvanja

Mali ekolozi

Na kraju programa svi polaznici akademije dobivaju povelju o očuvanju koju će sami i izraditi te kojom izjavljuju da će biti pravi mali ekolozi i da će se svakodnevno brinuti o životinjama i cijelom našem planetu.

– likovna radionica – moj otisak

– dodjela povelja „Eko akademije“

OPĆE INFORMACIJE

TERMINI ODRŽAVANJA: od 19.3. do 25.3.2016.

VRIJEME:

1. grupa – od 8.00 do 14.00 sati,

2. grupa – od 12.00 do 18.00 sata

DOB DJECE: namijenjeno djeci od 2. do 6. razreda osnovne škole

GRUPA: najmanje 8 djece, maksimalno 24 djece

ULAZ: Kolni ulaz Zoološkog vrta (ulica Fakultetsko dobro)

Potrebno je doći nekoliko minuta prije početka programa.

Nakon početka niije moguće priključiti se grupi.

UPISI I REZERVACIJA

Rezervacije i prodaja ulaznica za program kreće 15. veljače 2016.

CIJENA ULAZNICE: 70 kn

KONTAKT I INFORMACIJE

Ured edukatora

+385 1 7788 534

edukacija@zoo.hr

Uredovno vrijeme ureda od 08.00 do 16.00 sati.