Bibijada slavi 10. rođendan

Natrag na događanja
Bibijada

Bibijada, jedan od najdugovječnijih programa Zagreb Film Festivala, ove se godine održava jubilarni, deseti put. Već puno desetljeće njime se kod najmlađih gledatelja nastoji probuditi i zadržati ljubav prema kvalitetnoj filmskoj produkciji a svoj će rođendan proslaviti s publikom u subotu, uz tortu i svjećice.

Premijerno će se prikazati film “Ema spava negdje drugdje” u režiji Catti Edfeldt i Lene Hanno Clyne. Taj bajkoviti film za sve uzraste snimljen je prema popularnoj švedskoj dječjoj knjizi spisateljice Pije Lindenbaum, koja je prevedena i na hrvatski. Junakinja filma, sedmogodišnja Ema, uzbuđena je jer će po prvi put prespavati u stanu nove prijateljice Cerisije. No, uz pomoć dva brbljava jazavca ta se noć pokaže još čarobnijom nego što su djevojčice očekivale.

Za dva dana produženo, jubilarno izdanje “Bibijade by RBA” donosi ukupno sedam dugometražnih i pet kratkometražnih filmova, koji ove godine dolaze iz zemalja Beneluxa, a u programu je i premijera jedne domaće koprodukcije. Riječ je o nizozemsko-belgijsko-hrvatskom ostvarenju “Dan kada je moj otac postao grm“. Priča je to o odrastanju u ratnim okolnostima u kojoj se pojavljuju i domaći glumci, Jan Kerekeš, Hrvojka Begović i Damir Poljičak.

Od 2007. kada je po prvi put program održan, Bibijadine filmove je pogledalo skoro 30 tisuća osnovnoškolaca. Ulaz na sve projekcije Bibijade je besplatan, uz ranije preuzete ulaznice.