Ako nestrpljivo iščekujete rođenje svog prvog djeteta, vjerojatno se pitate koji su znakovi da će porod uskoro. Kako vam se termin bliži možda ćete previše analizirati svaku i najmanju promjenu da biste otkrili „je li počelo“. Ne zaboravite, samo se 5% beba rodi na predviđeni termin, tako da postoji mogućnost da ćete morati pričekati malo duže od onog čemu se nadate.

Donosimo vam nekoliko prepoznatljivih znakova koji će vam pomoći utvrditi da je porod započeo:

Ispadanje sluznog čepa

Neka vas ova slika na gaćicama ne prestraši. Sluzni se čep od početka trudnoće nalazi na ulazu u maternicu i zadržava ju sterilnom za bebu. Kako grlić maternice počinje omekšavati i širiti se, sluzni čep ispada. On može biti svijetao ili tamniji, prošaran krvlju ili bez nje. Nekim ženama ne ispadne uopće, a neke poslije ispadanja danima ne rode. Pravila nema, ali svakako je znak da se porod približava.

Pucanje vodenjaka

Samo kod oko 10% žena vodenjak pukne prije nego što su počeli trudovi. Za veliku većinu, porod je već u tijeku kada on pukne. Ukoliko vam ipak vodenjak pukne prije nego što su počeli trudovi, to je dobar pokazatelj  da će sam porod započeti u roku od 24 sata.

Plodova voda bi trebala biti bistra. Ako je žute, zelene ili smeđe boje, znači da je u njoj prisutan mekonij, tj. bebina prva stolica. To može ukazivati na to da je beba u nevolji, te joj nakon poroda izazvati respiratorne probleme. Ako vam je pukao vodenjak, a sadržaj nije bistar, odmah kontaktirajte svoga liječnika.

Učestali odlasci u toalet

Kako se beba priprema na svoje putovanje prema porođajnom kanalu, možete osjećati pritisak na crijeva i mjehur što će rezultirati potrebom za čestim odlascima u toalet. To je normalno, jer tijelo na taj način čisti probavni sustav i djetetu osigurava više prostora za prolaz. Neke žene tijekom ranije faze poroda imaju proljev koji je rezultat porođajnih hormona, ali i to je samo još jedan način na koji tijelo bebi oslobađa prostor za porod.

Trudovi

Najbolji način da saznate je li vaš porod počeo jest da pratite kontrakcije. Ako su različite duljine i pojavljuju se u nepravilnim razmacima, vjerojatno je riječ o lažnim trudovima. Iako im ime tako ne sugerira, ove su kontrakcija vrlo važne. Lažni trudovi rastežu maternicu i šire sam grlić maternice, tj. obavljaju pripremu za sam porod.

Pravi trudovi se javljaju u pravilnim razmacima, s vremenom se pojačavaju, produžuju i postaju učestaliji. Intenzivniji su od lažnih trudova i obično se osjećaju kao bol iz donjeg dijela leđa. Kada vam se čini da su pravi trudovi počeli, zamolite partnera ili drugog ukućanina da vam mjeri duljinu trudova i razmak između njih. Kada se produže na 45 sekundi i pojavljuju svakih 5 minuta, vrijeme je za bolnicu – uskoro ćete upoznati svoju bebu.