Čak 80% trudnica iskusi neki oblik oslabljene kognitivne funkcije, pa je uveden i termin “trudnički mozak” koji opisuje niz spoznajnih i misaonih promjena kroz koje buduće majke prolaze. Među nekim simptomima su zaboravljivost, smušenost i stres, no čini se kako se buduće mame oko toga ne trebaju pretjerano brinuti, jer se radi o prijelaznoj fazi koja ženin mozak priprema za majčinstvo.

Od 1940-ih, liječnici i struka sumnjali su da hormonalne promjene u trudnoći pomažu ženi da se pripremi na zahtjeve koje mačinstvo pred nju postavlja. Isto tako, mnogobrojne su studije otkrile kako hormoni djeluju na mozak tinejdžera ili u menopauzi, no promjene u mozgu kod trudnica još uvijek su prilično neistraženo područje. “Ako uzmemo u obzir da većina žena rodi barem jednom u životu, iznenađujuće je da još uvijek ne znamo gotovo ništa o promjenama u mozgu buduće majke”, kazala je Laura M. Glynn, profesorica psihologije na Sveučilištu Chapman.

Nedavna istraživanja na glodavcima otkrila su da hormoni kod nosećih ženki poboljšavaju njihove spacijalne vještine (zbog kojih bolje i brže pronalaze hranu) te vještine multitaskinga, a daju im i veću odvažnost te smanjuju strahove. Ženke glodavaca doista uživaju u pozitivnim posljedicama trudnoće.

Sada znanstvenici pokušavaju primjeniti ova otkrića na ljude. U novoj studiji dr. Glynn pokušava otkriti “majčinsko programiranje”, proces kojim se mozak pod utjecajem hormona priprema za ulogu majke. Ona želi saznati što se točno događa, zašto i s kojim evolucijskim benefitom?

Ispada da su neke od najgorih trudničkih boljki kad su spoznajni procesi u pitanju, gubitak pamćenja i nefokusiranost, a koje često karakteriziramo kao posljedicu umora ili stresa, zapravo posljedice ili nuspojave promjena u mozgu zbog njegove pripreme na majčinstvo. Drugim riječima, možda gubimo pamćenje ili zaboravljamo neke informacije kako bi oslobodili dodatne kapacitete u mozgu koji će nam biti potrebni kada budemo njegovali svoju bebicu. Dr. Glynn kaže do dolazi do reprogramiranja mozga zbog vrlo važnih procesa koji sljede u budućnosti.

Ono što se posebno razvija tijekom trudnoće pod utjecajem prenatalnih hormona je vještina multitaskinga. Znanstvenici žele otkriti i zašto se u trudnoći javlja nesanica te je li i to dio prilagodbe majčinog kognitivnog sustava na dolazak bebe?