Znanstvenici Medicinske škole u San Diegu, Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su genetski uvjetovan rizik za preuranjeni porod. Genetski uvjetovani rizični faktori povezani su s proteinima za koje znanstvenici vjeruju da pomažu imunološkom sustavu u prepoznavanju i borbi s bakterijama grupe b, odnosno streptokokima.

Streptokok je bakterija koja se nalazi u vagini i donjem dijelu probavnog trakta u otprilike 15 do 20 % svih zdravih žena i može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme za bebu, a kao što su infekcije, sepse ili meningitis kod novorođenčeta, a posebno kod onih koji su rođeni preuranjeno.

Trudnice se obično tijekom trudnoće testiraju na spomenutu bakteriju i daju im se antibiotici intravenozno tijekom poroda kako bi se beba zaštitila od infekcije.

Ova nova studija mogla bi objasniti zašto su neke žene i njihove bebe pod većim rizikom od infekcija streptokokom od drugih.

Znanstvenici su u studiji identificirali dva proteina u membranama posteljice koji utječu na funkcioniranje imunološkog sustava. Proteini se nazivaju Siglec-5 i Siglec-14 te se inače nalaze u imunološkim stanicama u organizmu. Ovi proteini važni su zbog međusobne interakcije – jedan od njih daje signal tijelu da napadne i uništi patogene (bakterije), a drugi da ne napadne, a ovisno o situaciji.

Upravo ovaj par proteina zajedno djeluje na uravnotežavanje imunološkog odgovora organizma na patogene. Oni diktiraju antibakterijske reakcije bez izazivanja upale.

Osim toga, znanstvenici su otkrili kako se gen za protein Siglec-14 ne nalazi kod svih osoba, te da su fetusi koje ga nemaju pod većim rizikom od preuranjenog porođaja, a sve zbog neravnoteže imunološkog odgovora na bakterijske infekcije.

Zanimljivo je da ovakve infekcije nisu pronađene kod životinja, čak ni kod onih najsrodnijih čovjeku – čimpanza, koje dijele 99% ljudskog proteinskog lanca.

Znanstvenici vjeruju da će im saznanja do kojih su došli pomoći kod otkrivanja mehanizama kako i zašto zapravo djeluju Siglec proteini te u stvaranju odgovarajućeg lijeka protiv bakterijskih infekcija koje se u zadnje vrijeme znatno povećavaju i koje sve više postaju otporne na antibiotike. Ako se bakterije ne unište na vrijeme mogu utjecati na razvoj raznih poremećaja kao što je stvaranje krvnih ugrušaka te različite kronične bolesti.

Studija znanstvenika iz Kalifornije objavljena je na internetu u Časopisu eksperimentalne medicine.