Mnogo je nedoumica kada se radi o trudnici za volanom. Ne rijetko se trudnim ženama postavljaju pitanja poput: “Kako možeš voziti s ovolikim trbuhom?”, “Jesi sigurna da sigurnosni pojas ne šteti djetetu?”, “Što ćeš napraviti ako ti se počne povraćati?”

Vožnja u trudnoći ima svojih mana, ali i očiglednih prednosti, stoga trudnica prema svojim afinitetima i zdravstvenom stanju odlučuje hoće li upravljati vozilom. Trudnoća se često naziva i “drugim stanjem” zato što se tijelo fizički i psihički mijenja i priprema za majčinsku ulogu, stoga ipak treba obratiti pozornost na nekoliko sitnica. Prvo tromjesečje može biti opasno za vožnju jer su u tom periodu kod većine trudnica izražene visoke doze hormona koje uzrokuju pospanost i mučninu.

Svakako se savjetuje povećan oprez u vožnji jer refleksi tada mogu biti usporeni te brze reakcije koje su u vožnji potrebne mogu izostati i uzrokovati nezgodu. Drugo tromjesečje faza je kad napokon mučnine i pospanost polako prolaze te se trudnice osjećaju poletnije i imaju osjećaj da sve mogu. Tada se prema statistici i događa najveći broj nesreća jer se upravo tada trudnice najviše i odlučuju na vožnju, ističu neki stručnjaci, ali i napominju da sve rezultate istraživanja treba uzimati s rezervom. U zadnjem tromjesečju, pak zbog veličine trbuha i teže pokretljivosti trudnica, smanjena je gibljivost te su time ograničene i njihove reakcije u prometu.

Ako trudnica pati od mučnina najbolji bi savjet bio da se kloni volana jer teško da će si moći pomoći u gustom prometu ako je iznenada uhvati jaka mučnina i povraćanje. Stoga ako ste jedna od tih “nesretnih” trudnica, izbjegavajte vožnju ili, ako već dovoljno dobro poznate svoje mukotrpne rituale, dobro osluškujte svoje tijelo kako bi mogli prepoznati sprema li vam se nova epizoda mučnina i povraćanja.

Što kaže Zakon?

Zakonom nije propisano do kojeg mjeseca trudnoće se smije upravljati vozilom, stoga bezbrižno vozite dokle god se vi dobro osjećate za volanom. Jedino što je propisano Zakonom je da se ne smije ugrožavati sigurnost prometa na cestama niti ostalih sudionika u prometu na cestama te da se moraju poštovati prometna pravila i propisi. Mnoge žene strahuju da će sigurnosni pojas ozlijediti dijete zbog čega ga izbjegavaju vezati, no ako je on pravilno postavljen, nema razloga za brigu.

Pojas

Prilikom namještanja, donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice i ispod trbuha, a gornji dio pojasa mora prelaziti između dojki i sa strane trbuha. Sigurnosni pojas se nikad ne smije vezati iznad ili direktno preko trbuha, niti se gornji dio pojasa smije postavljati ispod ruke ili iza leđa.

Položaj sjedenja

Osim ispravno zavezanog pojasa, jako je važan i položaj sjedenja trudnice. Kad namještate svoje sjedalo, posebnu pozornost obratite na razdaljinu između volana i tijela koja mora biti što veća. Neki automobili imaju mogućnost namještanja pedala pa ako je to slučaj s vašim automobilom, izvucite ih maksimalno.

Ako je volan podesiv po visini, treba ga namjestiti da bude što viši i usmjeren prema gore kako bi u slučaju nezgode eventualni udarac prema naprijed ili otvaranje zračnih jastuka bilo usmjereno prema prsima trudnice, a ne trbuhu. Kao i kod sigurnosnog pojasa, trudnice često dvoje i oko toga koliko zračni jastuci mogu biti štetni za dijete. Istraživanja su pokazala da njihova aktivacija ne može štetiti djetetu, stoga preporučljivo je da su uključeni tijekom vožnje.

Nikada nemojte voziti duže od dva sata bez pauze. Pauze neka budu duže kako biste se dobro odmorili. Nemojte sjedati za volan ako sumnjate u ispravnost vozila, osjećate se loše, imate mučnine ili ako su uvjeti na cesti loši. Uvijek nosite sa sobom dokumente, zdravstvenu knjižnicu i krvnu grupu, nikada se ne zna kada će zatrebati.