Životne okolnosti ponekad trudnici ne daju da u miru uživa u svome blaženom stanju. Bilo da se radi o poslu, nesređenim obiteljskim ili bračnim odnosima, novim strahovima i napetosti zbog budućnosti, pojava stresa u trudnoći zabrinjava mnoge buduće mame. Najgori scenarij u takvim je brigama i onaj najcrniji – pobačaj zbog stresa. U kakvoj su oni vezi?

Istraživanja nisu pronašla vezu između običnog, svakodnevnog stresa (npr. zbog napornog dana na poslu ili gužve u prometu) s pobačajem. Isto vrijedi i za iznenadni strah prouzrokovan, primjerice, neočekivanim glasnim zvukom. On može uplašiti, ali nije dokazano da uzrokuje pobačaj.

Stres sam po sebi obično nije jedini faktor koji uzrokuje pobačaj. Kod većine pobačaja uzrok je zapravo nepoznat ili je uzrok nešto što žena nije mogla nikako kontrolirati.

Na primjer, 50 do 70 posto pobačaja u prvom tromjesečju smatra se slučajnostima koje uzrokuju kromosomske abnormalnosti u oplođenom jajašcu. To znači da su jajna stanica ili spermij imali krivi broj kromosoma, pa se embrij nije mogao normalno razvijati i došlo je do pobačaja.

Kako visoka razina emotivnog stresa utječe na bebu?

Kada je razina stresa majke trudnice iznimno visoka, primjerice u situacijama kao što su razvod, ozbiljni financijski problemi ili gubitak voljene osobe, to može utjecati na zdravlje bebe. Istraživanja su pokazala da posljedice mogu biti prerano rođenje ili manja porođajna težina djeteta, a postoji i sumnja da su bebe nošene pod tim okolnostima kasnije u životu sklonije bolestima poput astme ili alergija.

Nervoza i zabrinutost u trudnoći

Nije lako biti odgovoran za još jedan život koji nosimo u trbuhu. Prirodno je da brinemo oko toga što jedemo, pijemo, o čemu razmišljamo i kako se osjećamo. Potpuno je normalno brinuti je li dijete zdravo, kako će ono utjecati na naš život i mi na njegov/njezin ili oko toga jesmo li uopće spremni prihvatiti svu odgovornost koju nam uloga majke donosi.

No, ako briga, nervoza i strahovi postanu jedino što vas okupira i ako to ometa vaše svakodnevno funkcioniranje, vrijeme je da pronađete načina kako ćete se nositi s tim simptomima stresa.

Ukoliko ste ekstremno napeti ili imate neki specifični razlog zbog kojeg ste zabrinuti za zdravlje svoje bebe, podijelite svoju brigu s liječnikom koji vodi vašu trudnoću. Ukoliko se ni nakon pregleda i razgovora s ginekologom još uvijek ne možete otarasiti osjećaja straha potražite pomoć u savjetovalištu za trudnice, uključite se u grupu potpore i potražite pomoć drugih budućih mama na raznim roditeljskim forumima. Tamo ćete vidjeti da niste jedini i dobiti savjete kako se opustiti i umanjiti stres i brigu.

Kako se smiriti i ublažiti stres?

Prije svega, sama sebi morate postati prioritet i osloboditi se vjerovanja da je to neprirodno ili sebično. Kada brinete o sebi, zapravo brinete o svom djetetu. Smanjenjem stresa i učenjem kako ga umanjiti, pridonosite zdravijoj trudnoći.

Evo nekoliko savjeta koje možete primjeniti na poslu i kod kuće:

– Vježbajte kako reći “ne”. Ukoliko ste osoba koja uvijek “potegne”, nosi najveći dio tereta ili odgovornosti, sada je vrijeme kada morate znati reći da nešto ne možete i odbacite ulogu superžene, superkćerke, superradnice i slično. Jednostavno pokušajte usporiti i ne sramite se postati osoba koja će zatražiti pomoć od kolega ili članova obitelji.
– Reducirajte listu onoga što morate učiniti i pokušajte što više vremena odvojiti za odmor, čitanje ili šetnju.
– Koristite godišnji odmor i/ili bolovanje ukoliko osjetite da vam doista treba.
– Ukoliko vas guši strah od gubitka posla, posavjetujte se s pravnikom oko svih mogućih scenarija koji se mogu dogoditi i poteza koje možete povući. Ako nemate pravnika kojem bi se mogli obratiti za savjetovanje, pokušajte na forumu portala legalis.hr.
– Počnite vježbati (ukoliko vam to trudnoća dozvoljava). Raspitajte se o gimnastici za trudnice, joga tečajevima i drugim organiziranim i specijaliziranim vježbama za trudnice. Isto tako, pokušajte naučiti pravilno disati i koristiti tehnike disanja koje dokazano smanjuju napetost.
– Osim zraka, odnosno disanja, glavno gorivo za zdravo funkcioniranje organizma je i hrana. Stoga dobro uravnotežena prehrana daje fizičku i emotivnu energiju koja vam je potrebna dok brinete za sebe i svoju bebu.
– Pokušajte dovoljno spavati i ići ranije u krevet. Vaš organizam radi “prekovremeno” kako bi bebu koja raste opskrbio svim potrebnim nutritijentima i pružio joj potrebnu zaštitu. Stoga će vam tijelo biti zahvalno na svakoj dodatnoj minuti sna.
– Ograničite dotok informacija i nemojte se previše opteretiti svime što pročitate. Čitanje knjiga o trudnoći, surfanje po web stranicama i forumima, slušanje tuđih priča o trudnoći – sve to je u redu. Ali ono što nije preporučljivo je da se previše zakvačite za neki strašni potencijalni scenarij i tražite sebe u njemu. Nemojte trošiti vrijeme na “kopanje” informacija o defektima, pobačajima i drugim negativnim ishodima, već se jednostavno koncentirajte na sebe, na to kako se vi osjećate i kako se osjećate danas.
– Pridružite se grupi podrške tj. sastancima drugih trudnica. Ako to ne možete učiniti u svojoj okolini, svakako to možete na raznim forumima na Internetu. Buduće mame tamo će vas prihvatiti i pružiti možda pokoji savjet, riječ utjehe i podršku općenito.

Ako ste pod neobično visokim stresom iz bilo kojeg razloga, te osjećate da ćete “puknuti”, svakako potražite pomoć terapeuta i stručnjaka koji će vam znati pomoći. osim što ćete uz stručnu pomoć poboljšati svoje emotivno stanje i pridonijeti zdravlju bebe i trudnoće, smanjit ćete mogući rizik od postporođajne depresije.

I na kraju, ne zaboravite da su strahovi najčešće samo u našoj glavi, te da se radi o osjećaju poput bilo kojeg drugog osjećaja. Pokušajte promjeniti misli iz negativnog u pozitivno. Recite si: “Sve će biti u redu, jer sam ja u redu. Sve je u redu, jer sam ja najbolja mama na svijetu”. Kada to izgovorite u sebi i potom glasno, odmah ćete osjetiti kako vam se mijenjaju i emocije u pozitivno stanje.