Navika ispijanja kave za mnoge je užitak kojeg će se nerado i teško odreći. Poznato je da nas kava često čini budnom, poboljšava našu koncentraciju, podiže energiju, smanjuje rizik od srčanog udara ili dijabetesa itd. Bez obzira na mnogobrojne prednosti ovog crnog napitka, žene koje planiraju trudnoću, nerijetko kod svog liječnika dolaze samo s jednim pitanjem: Utječe li kava doista negativno na plodnost?

Većina znanstvenih studija pokazala je kako kofein ne utječe na plodnost, ukoliko se konzumira u preporučenim granicama, do 200 mg, odnosno dvije šalice kave dnevno. S tim se slaže i dr. Nicole Van Groningne sa Sveučilišta u Kaliforniji koja smatra da žene koje planiraju postati majke, ne trebaju “raditi” na odvikavanju od svog omiljenog napitka.

U prilog tome, ističe dr. Nicole Van Groninge idu i neka istraživanja koja su pokazala da je kofein čak dobar za buduće trudnice jer smanjuje rizik od dobivanja gestacijskog šećera koji se najčešće pojavljuje u drugom tromjesečju trudnoće. Pritom, uvijek treba imati na umu da visok unos kofeina, više od tri šalice kave, može povećati opasnost od pobačaja ili rađanja novorođenčeta niske porođajne težine.

Međutim, postoje i oprečna mišljenja kad je u pitanju utjecaj kave na plodnost pa tako neki stručnjaci, među njima i dr. Marilyn Glenville, autorica knjige “Povećajte svoju plodnost” tvrde da žene koje žele povećati plodnost i smanjiti vrijeme da zatrudne, ne smiju konzumirati pića i hranu koji sadrže kofein.

Bez obzira na različita mišljenja pojedinih stručnjaka, na vama je da odlučite hoćete li ispijati popularni jutarnji napitak i koliko šalica dnevno će vam biti dovoljno. U svakom slučaju, imajte na umu da je umjerenost u svemu, pa čak i kad je u pitanju konzumiranje kave vrlina. Nemojte zaboraviti da su osim kave, čaj, kola, energetski napitci i čokolada najznačajniji prehrambeni proizvodi kofeina. Crna ili “turska” kava ima najveću koncentraciju kofeina, dok instant kava sadrži približno dvostruko manje.