Prirodne biljne lijekove, biljne pripravke i ostale biljne proizvode koji se koriste za očuvanje zdravlja i liječenje nekih stanja organizma, nerijetko bez konzultacije s liječnikom koriste i trudnice. Pitamo se jesu li ti biljni preparati sigurniji od klasičnih lijekova i koje su potencijalne opasnosti uzimanja prirodnih biljnih lijekova.

Prirodni biljni lijekovi i pripravci svojim ljekovitim svojstvima doprinose općem dobrom stanju organizma. Utjecaj ove skupine lijekova poznat nam je preko istraživanja na laboratorijskim životinjama i na temelju drugih farmaceutskih studija. Zahvaljujući rezultatima istraživanja, sada su poznate moguće nuspojave i neželjeni efekti kod ljudi koji uzimaju prirodne lijekove.

Mnoge žene uznemiruju potencijalne nuspojave klasičnih lijekova za vrijeme trudnoće i zato pribjegavaju alternativnim biljnim lijekovima. No mnoge trudnice nisu svjesne da i prirodni biljni lijekovi mogu sadržavati sastojke i izazvati neželjene posljedice kao što je pobačaj, preuranjeni porođaj, kontrakcije maternice ili pak oštećenja fetusa, što su dokazale i određene znanstvene studije.

Više od 50 % trudnica uzima neku vrstu lijekova tijekom trudnoće, bilo da je riječ o propisanim  lijekovima ili o onima bez recepta. No trudnice ne bi trebale uzimati lijekove – osim ako nije stvarno nužno i ako im te lijekove nije propisao njihov liječnik – jer lijekovi mogu naštetiti fetusu. Lijekovi uzimani tijekom trudnoće uzrok su oko 2 od 3 % svih oštećenja. Premda su lijekovi katkada neizbježni za zdravlje trudnice i bebe, svaki bi liječnik trebao upoznati buduću mamu s dobrobitima uzimanja lijekova, ali i potencijalnim rizicima.

Lijekovi koje uzima trudnica, uključujući i prirodne biljne lijekove, dolaze do fetusa preko placente, istim putem kojim prolazi zrak i hranjive tvari u krvi potrebni za rast i razvoj fetusa. Lijekovi koje trudnice ne bi smjele uzimati (posebice u prvom tromjesečju) utječu na fetus indirektno smanjujući majčin krvni pritisak, čime se smanjuje i protok krvi s toliko važnim kisikom i hranjivim tvarima do placente.

Biljka latinskog naziva Stachys officinalis, u nas poznata kao betonika (čistac, gušar, jetrnjak) poznata je kao biljka koja snižava krvni pritisak tijekom trudnoće. Neke pak druge biljke uzrokuju nepoželjne kontrakcije mišića maternice i mogu dovesti do preuranjenih trudova pa čak i porođaja. Indirektno pak smanjuju protok krvi a samim time i dotok kisika i hranjivih tvari za opskrbu fetusa.

Neki lijekovi koji se ne bi smjeli koristiti tijekom trudnoće djeluju direktno na fetus, uzrokujući štetu, abnormalni razvoj koji može rezultirati oštećenjima ili smrću bebe, dok drugi lijekovi utječu na funkciju placente uzrokujući sužavanje krvnih žila, čime se smanjuje opskrba kisikom i nutrijentima. Krajnji rezultat je nerazvijena beba s malom tjelesnom masom.

Biljka koju trudnice nikako ne bi smjele konzumirati je i pelin (Artemisia absinthum). Pelin može dovesti do kontrakcija mišića maternice, pobačaja ili preuranjenog porođaja.

Iako su biljni lijekovi prirodni, to ne znači da su sigurni za trudnice. Stručnjaci savjetuju trudnicama da se prije bilo kakve kupnje i uzimanja prirodnih lijekova savjetuju sa svojim liječnikom.

Dok je u jednoj literaturi određena biljka na popisu sigurnih za trudnice, u drugoj se nalazi na listi štetnih biljaka. Upravo zato pripazite na izvor informacija i savjetujte se sa stručnjacima prije nego što se odlučite uzimati bilo koji prirodni biljni lijek ili pripravak tijekom trudnoće.

 

 

Izvor: Vibeghana.com