Trudnoća je razdoblje koje veoma pogoduje razvitku bakterija zbog promjena u imunosnom sustavu organizma, ali i drugačijoj biološkoj flori u samom porođajnom kanalu. Ureaplazma – jedna je od onih bakterija koje se trudnice jako boje jer može izazvati infekciju plodovih ovoja, korioamnionitisa, te prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Ove “nesretne” bakterije vole boraviti na vlažnim površinama (osobito ručnicima), u bazenima, saunama, salonima za masažu, ali i ostalim nečistim predmetima za intimnu uporabu. Osim spolnim, infekcija se može steći i kontaktnim putem.

Što uzrokuje?

Spolno prenosiva parazitska bakterija može se prenijeti na otprilike 40 od sto beba koje je rodila majka s ureaplazmom. Ureaplazma može inficirati pluća novorođenčeta za vrijeme porođaja. Uzročnik je i respiratornih problema kod beba s manjom tjelesnom težinom te meningitisa.

Simptomi infekcije 

Neplodnost, veća učestalost spontanih pobačaja, predmenstrualni simptomi kao što je spotting (oskudno krvarenje između menstruacija), bol u zdjelici, infekcije genitalnog trakta kao što su svrbež, peckanje, iscjedak. Od općih simptoma ističu se kronična upala grla, bubrežni kamenci, crvene oči i osjetljivost na svjetlo, artritis, glavobolja, astma, krvava stolica, bol u trbuhu i proljev.

Dijagnoza

Postavlja se na temelju brisa iz grlića rodnice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitijela.

Liječenje infekcije

Provodi se antibioticima u cilju sprečavanja komplikacija, a liječenjem treba obuhvatiti oba partnera. Trudnice se o uzimanju odgovarajućeg antibiotika moraju oprezno konzultirati sa svojim liječnikom. Za vrijeme terapije se ne preporuča spolni odnos zbog mogućih recidiva. Nakon što trudnica završi s terapijom, nalaz treba ponoviti za dva do četiri mjeseca.

Prevencija

Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbjegne ovu vrstu spolno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Stoga, vaginalnu sluznicu treba održavati zdravom uz siguran i zaštićeni spolni odnos.

Urinarne infekcije u trudnoći: kako ih spriječiti i liječiti