Ne zna se zašto, pa se kao i kod svih drugih promjena, hormoni okrivljuju za još jednu trudničku pojavu – vrlo živahne, intenzivne, burne i živopisne snove. Već s prvim trudničkim tjednima pa sve do poroda možete očekivati “tripove” kao da ste na nekim ludim drogama. No ne brinite, to je potpuno normalno.

Trudnice opisuju kako im snovi postaju realistični, jasni, životni, ponekad sirovi i prožimajući te potpuno ludi. Pojavljuju se i kod popodnevnih drijemeža, obavezno noću, a od njih se često bude u znoju, drhtavici, uz vrisak, suze i duboko disanje. Bude se zbunjene te im prvih sekundi nije jasno jesu li uopće sanjale ili se sve šo im je netom haralo mozgom zapravo dogodilo.

Snovi se čine realističnima i dobro je dok su pozitivni i ugodni. Ali noćne more puno se češće javljaju dok hormoni divljaju tijelom, a brige oko poroda i drugih roditeljskih pothvata koji slijede, opsjedaju misli. U noćnim morama bude svega – od duhova, ubojstva, mučenja, nesreća, umrlih, groblja, pa do ružnih snova vezanih za bebu. Najgore su noćne more vezane za bebu. Zbog njih su buduće mame, ionako emocionalno osjetljivije, u stanju plakati još satima nakon što su se prenule iz noćne more. Neke mame nakon noćne more imaju problema ponovno zaspati i treba im barem 30 minuta da dođu sebi i da se smire, a ponekad i više sati. Neke mame ne mogu se tog groznog osjećaja riješiti cijeli sljedeći dan iako znaju da je sve bio samo san.

Što trudnice sanjaju?

Malo smo pogledali najpoznatije forume i izvadili nekoliko primjera strašnih trudničkih snova. Jedna mama sanjala je da je umjesto bebe rodila hrpu mačića. Drugi put je sanjala da je na porodu, ali da nije rodila ništa. Bebe jednostavno nije bilo. Mnoge žene sanjaju gubitak bebe ili da krvare i ne osjećaju da se beba miče. Često se sanja i pobačaj, preuranjeni porod, rađanje bebe s deformacijama. Neke mame sanjaju da su rodile bebu koja je počela trčati i pobjegla im ili pak da su bebu negdje zaboravile, ostavile i otišle.

Kad u snovima nije beba, trudnice sanjaju kako ih netko ganja i želi ozlijediti, kako ih napadaju, da im je umro netko drag ili da ih muž vara sa svim prijateljicama. Neke žene sanjaju da su završile na cesti kao beskućnice, neke da su umrle u prometnoj nesreći, a neke susreću mrtve u snovima.

Dok se događaju, snovi su zastrašujući, ali neki od njih ujutro će se činiti pomalo i smiješni. Evo što pišu mame:
“Ja sam neki dan sanjala da sam rodila blizance (a čekam jedno dijete) i da su bili curica i dečko, a curica je ustvari bila teglica ajvara s očima.”
“Neki sam dan sanjala da mi Mel Gibson napravio dijete i onda tražio u 20. tjednu (toliko sam sad trudna) da biram između njega i bebe.”
“Ja sam sanjala da mi se beba probila kroz trbuh nogama, onako taman pod rebrima… samo imala je na nogama čarapice”.

Tu su i oni ugodniji snovi u kojima se buduće mame već maze sa svojom bebom,  ljube ju i grle. Neke mame sanjaju dojenje. A od ugodnih snova koji nisu vezani za bebu, vrlo je česti san o seksu sa suprugom ili partnerom. Posebno kada ga doktor zabrani.

Trudnice brzo i lako pamte snove jer se češće bude tijekom noći zbog mokrenja, nemogućnosti da si uz veliki trbuh nađu udobni položaj ili pak zbog bebe koja igra boksački meč u trbuhu.

Mnoge trudnice koje imaju živopisne, grafički precizne, eksplicitne i uznemirujuće snove, kažu da im taj dio uopće neće nedostajati kada beba jednom dođe na svijet. Iako su taj tren zbunjujući, snovi su zapravo način da mame izbace strahove i shvate da je sve to samo u njihovoj glavi, da će sve biti u redu, i s bebom i s njima. Stoga se nemojte plašiti snova, ako ih zapamtite, pokušajte im se nasmijati i recite sami sebi: “Joj mora da sam baš jako trudna kad imam ovako lude snove”.