Djevojke i žene pušačice, ako ne ranije, o prestanku pušenja uglavnom razmišljaju kada razgovaraju o majčinstvu i u kontekstu neke buduće trudnoće. Bez obzira koliko voljele svoju naviku i bile ovisne o nikotinu, većina žena dobro je informirana i osviještena da za vrijeme trudnoće cigarete treba odbaciti za dobrobit svoje bebe. No ta “žrtva” treba se podnijeti tek nekad u budućnosti i svaka žena misli da će imati vremena pripremiti se za teški period odvikavanja te da će prestati pušiti još i prije trudnoće.

No često se dogodi da žena koja puši neplanirano ostane trudna i doslovno preko noći mora baciti cigarete u smeće i započeti s odvikavanjem. Cigareta stvara vrlo jaku fizičku i psihološku ovisnost i prestati pušiti nije nimalo lako, posebno kod strastvenih pušačica. Naravno, uvijek će postojati one žene koje će bez ikakvog problema ugasiti svoju zadnju cigaretu i oduševljeno fokus prebaciti na bebicu u svom trbuhu i nikada neće osjećati da im je odbacivanje cigarete teško palo.

Kada govorimo o teškoćama odvikavanja od nikotina, često se susrećemo s mitom koji tvrdi da nije dobro da žena naglo prestane pušiti kad sazna da je trudna, jer time svoj organizam baca u veliku apstinencijsku krizu i šok. Uz to, žena postaje psihološki osjetljiva i napeta, a javlja se i emocionalna reakcija dodatno potpirivana hormonalnim promjenama. Sve to navodno nije dobro za fetus, niti za trudnicu, a može čak biti i opasno u prvim tjednima trudnoće. Prema tome mitu, pušiti treba prestajati postepeno.

Mit o štetnosti naglog prestanka pušenja

Sve spomenuto je doista samo mit. Ni jedno znanstveno istraživanje nije dokazalo tu vezu, već upravo suprotno. Sve studije potvrdile su da trudnoća i pušenje nikako ne idu zajedno i preporuka svih liječnika i stručnjaka je da žena istog trenutka baci cigarete u smeće i ne puši dok se u njoj razvija novi život.

Činjenica je da nema nenaglog ili manje naglog prestanka pušenja. Ili prestanete pušiti ili ne. Srednji put ne postoji, jer ako smanjite pušenje, vi ste i dalje pušačica.

U trenutku kada saznate da ste trudna, prestanak pušenja je najbolje što možete napraviti za svoje dijete i za sebe. Podsjetimo, prva tri mjeseca trudnoće ključna su za razvoj bebe i svi vitalni organi i fiziološki sustavi formiraju se upravo u tom razdoblju. Zato je ključno da trudnica boravi u što zdravijem okruženju.

Što se događa s bebom i trudnicom odmah nakon prestanka pušenja?

Prva tri dana nakon prestanka pušenja mogu se javiti glavobolje, iritabilnost, pojačani apetit, pa čak i vrtoglavice, grčevi i tjeskoba. No upravo su tri dana dovoljna da se iz organizma očisti nikotin od zadnje zapaljene cigarete. Trudnici će se uravnotežiti puls i tlak, u organizmu će se smanjiti količina otrovnog ugljičnog monoksida, obnovit će se osjeti okusa i mirisa. Nakon dva do tri tjedna poboljšat će se i cirkulacija, probava, produbiti disanje i osjećati više energije, a pojačat će se i imunitet, odnosno smanjiti rizik od dišnih i drugih infekcija.

A kako se osjeća beba?

U trenutku kada prestanete pušiti, beba će dobivati više kisika, a time se automatski smanjuje rizik od pobačaja, preuranjenog poroda, premale porođajne težine i drugih mogućih komplikacija.

Trudnica može osjećati apstinencijsku krizu dok se tijelo navikava na život bez nikotina, ali beba s njome neće dijeliti te muke. Upravo suprotno, bebi ni na trenutak neće nedostajati katran i ugljični monoksid. Ne postoji ni jedan dokaz da bebe u trbuhu proživljavaju nikotinsku krizu.

Ipak, s obzirom na to da se fizička ovisnost relativno brzo nadilazi, ali psihološka ostaje još mjesecima ili godinama, svim ženama se savjetuje da potraže pomoć ukoliko imaju problema odreći se cigareta na psihološko-emocionalnoj razini. Postoje mnoge metode odvikavanja, među njima i niz alternativnih (npr. hipnoza) koje će umanjiti napetost i stres trudnice zbog ovisnosti koje se u svojoj glavi nikako ne može riješiti.