Ako trudnica ima čistu put ili joj trbuh stoji prema dolje, dobit će djevojčicu. Ako ima problema s aknama ili joj trbuh stoji prema gore, rodit će dječaka. U oba slučaja nije dobro da se uhvati za neki dio tijela kad poželi neku hranu, jer će dijete na tom istom mjestu imati fleku ili madež. Ako još ima i seksualne odnose tijekom trudnoće, dijete će joj biti sramežljivo, a moglo bi se i ozljediti.

Trudnica neka si odmah prekriži i kupanje da joj u trbuh ne uđe voda, a nije dobro ni prečesto prati kosu. No, tu nije kraj. Kad se beba jednom rodi, treba joj odjeću oblačiti naopačke kako bi ju se sačuvalo od zlih duhova. Treba paziti da se beba ne gleda u ogledalo, jer će joj isti ti zločesti duhovi ukrasti lik. Protiv zločestih prikaza mama se može boriti tako da djetetu odjene nešto crveno. Ukoliko mama doji, neka nikako ne ide van po mraku, jer će ostati bez mlijeka.


Ovo su samo neka praznovjerja koja se vjerojatno već stoljećima prepričavaju u društvu trudnih žena, bez nekog velikog obzira kako će ta vjerovanja utjecati na trudnicu. Naime, u trudnoći žena na neki način postaje ranjiva i gubi osjećaj kontrole. Muči se pitanjima na koja ne može utjecati: hoće li biti curica ili dečko, hoće li imati svih deset prstića na rukama i nogama, hoće li biti zdravo, hoću li ga znati njegovati? S druge strane, uprave te nepoznanice mogu biti objašnjenje zbog čega se praznovjerja uopće i pojavljuju.


Ukoliko niste bili praznovjerni, pripremite se na svakojake komentare koje će vam često upućivati potpuni stranci na sam pogled na vaš ispupčeni trudnički trbuščić. Posebno se starije žene vole prisjetiti nekih starih mudrosti. Najviše komentara dobit ćete na račun spola djeteta, jer mnoge žene imaju sasvim jedinstvenu metodu otkrivanja spola koja će uvijek biti “stopostotna” i “dokazana”.


Zahvaljujući naprednoj medicini i tehnologiji, mnoga od spomenutih praznovjerja gube važnost i čine se pomalo smiješnima. Neke trudnice ova vjerovanja zabavljaju, pa se s članovima obitelji ili prijateljicama čak poigravaju mogućim ishodima.


Ipak, činjenica je da doista ne možemo znati hoćemo li roditi dječaka ili djevojčicu i da će omjer mogućnosti uvijek biti 50:50. Odgovor nam može dati samo ultrazvuk, no najsigurniji pokazatelj je sam porod.


Isto tako, 1 od 10 beba rađa se s madežom ili flekicom i radi se o nakupini krvnih žilica u koži te su vrlo česta pojava i nemaju veze sa zlim silama, vragom ili maminim hvatanjem za trbuh u trudnoći kako to mnoga praznovjerja tvrde.


Praznovjerna nalazimo u svim kulturama i trebali bismo ih shvatiti kao dobru zabavu koja dolazi iz vremena kada nije bilo naprednih medicinskih uređaja ili istraživanja koja su objasnila sve aspekte trudnoće.


Zato, kada čujete da treba jesti mrkvu kako bi se dijete rodilo s gustom kosom ili da ne dižete ruke iznad tijela kako se pupčana vrpca ne bi omotala oko bebina vrata, slatko se nasmijte i odgovorite u stilu koji vam najviše odgovara: “Da. Hvala.” (čime govorite da vam je to nevažno), “Ne znam, vidjet ćemo” (ukoliko želite zbuniti sugovornika kao što on zbunjuje vas) ili nekim grubljim odgovorom u stilu “Znam da se to neće dogoditi jer svakog utorka dubim na glavi i jedem zelenu jabuku”.