Svatko od nas ponekad si sam propiše neki lijek kao što su sirupi protiv kašlja, pastile za grlo, kapljice za nos, tablete protiv menstrualnih bolova, protiv glavobolje ili žgaravice. Međutim, medicinski stručnjaci upozoravaju da trudnice ne bi smjele na svoju ruku uzimati nikakve lijekove, jer to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija za nerođenu bebu.

Neki lijekovi čak mogu dovesti do malformacija kod djeteta ili poremećaja u razvoju bebe.

Dr. Akinyemi Olaleye, opstetričar i ginekolog preporučuje da trudnice uvijek za savjet pitaju svog liječnika i naprave sve potrebne preglede. Nikako nije dobro da u ljekarni na svoju ruku kupuje lijekove, čak i kada ih može dobiti bez propisanog recepta. Kada na televizijama reklamiraju lijekove koji se mogu dobiti bez recepta, uvijek spomenu da se prije uzimanja lijeka treba posavjetovati s liječnikom. Taj savjet treba poslušati.

“Neki lijekovi koje je trudnica uzimala prije trudnoće mogu u novoj situaciji imati negativan utjecaj na njezino zdravlje i zdravlje bebe. Jednostavno rečeno, multivitamin koji se uzima u periodu trudnoće može biti štetan. Isto vrijedi i za lijekove protiv prehlade, glavobolje, temperature ili kašlja koje svaka trudnica tijekom devet mjeseci barem jednom preboli. Bez obzira o kakvom se “malom” oboljenju radi, uvijek treba konzultirati liječnika prije no što se neki lijek počne upotrebljavati”, kazao je dr. Olaleye u intervjuu za Reuters Health.

Svaka žena ima trudnoću osebujne naravi i osebujnu anamnezu, pa će različito reagirati na različite lijekove.

Oprezan treba biti i kod kućnih ljekovitih pripravaka.

Neke od nuspojava uzimanja lijekova u trdnoći bez konzultacije s liječnikom mogu biti deformacije reproduktivnih organa djeteta. Medicina bilježi slučajeve urinarne retencije i druge probleme s mokraćnom cijevi. Neki lijekovi povezuju se sa smrću fetusa u maternici, neonatalnim zatajenjem bubrega i zatajenjem srca i pluća.

Uzimati lijekove na svoju ruku ne preporučuje se ni tijekom dojenja.