Za vrijeme trudnoće vrlo je važno hraniti se zdravo i to hranom koja je bogata vitaminima i mineralima. U prehranu je potrebno uključiti velike količine kalcija koji je iznimno važan za zdravi rast i razvoj fetusa. Kalcij pomaže u razvitku kostiju i zubiju. Osim za razvoj kostiju, kalcij je neophodan u zdravom razvoju djetetova srca, živčanog sustava i mišića. Ako za vrijeme trudnoće ne nadomještate kalcij dijete će ga iscrpiti iz vašeg organizma što bi moglo nepovoljno utjecati na vaše zdravlje.

Mnogo trudnica, ali i stručnjaka se slaže kako je dovoljno nadomještati kalcij samo kroz hranu, zdrave napitke ili voće. Ako ste ljubiteljica voća i još uz to tim putem imate mogućnost nadomjestiti kalcij u organizmu, trebali bi obratiti pozornost i konzumirati voće poput naranča i kivija, koji su iznimno bogati različitim vitaminima i mineralima. Nadalje, sušeno voće, poput smokava, marelica, datulja ili šljiva je posebno bogato kalcijem, ali i ima blagotvorno djelovanje na mnoge druge faktore u trudnoći.
 

Voće koje je bogato kalcijem i koje bi bilo dobro da trudnice konzumiraju je:

Sušene smokve
Sadrže velike količine kalcija, ali i kalija, željeza i fosfora. Sadrže vrlo malo masnoće i veći sadržaj vlakana od bilo kojeg drugog voća i osim u trudnoći, bilo bi ih dobro konzumirati svakodnevno. Osim toga, idealan su obrok za sve koji osjećaju nedostatak energije.

Datulje
Također su prebogate kalcijem. Jedna datulja sadrži 15,36 mg kalcija. No, općenito po svom sastavu prava su multivitaminska bomba, lako se probavljuju i smanjuju osjećaj gladi. Osim toga, po narodnoj predaji, ali i provedenom znanstvenom istraživanju, ako za vrijeme trudnoće konzumirate znatne količine datulja, smanjit će se dužina trudova, bolovi i umanjiti krvarenje.

Kumkvat
Izglednom možda podsjeća na zakržljalu naranču, a okusom je lagano gorkast, no ova biljka izvrstan je izvor vitamina i minerala, a ujedno je prebogata kalcijem.

Sušena marelica
Oduvijek se smatra superhranom za trudnice. Bogate su kalijem karbonatom, magnezijem, željezom i naravno kalcijem.

Naranča
Ovo citrusno voće izrazito je bogato vitaminima, posebno vitaminom C, kalijem, vlaknima i kalcijem. Jedna naranča sadrži oko 60 mg kalcija i važno je voće koje bi trudnice svakako trebale konzumirati.

Suhe šljive
Osim što su bogate kalcijem, imaju i vrlo nizak nivo masnoća i kalorija i pune su vitamina A, C i E, ali i magnezija, vlakana i kalija. S obzirom da mnoge trudnice pate od zatvora, suhe šljive jedan su od najkorisnijih prirodnih lijekova i za tu tegobu.

Kupine
Ove slasne bobice najbogatiji su izvor vitamina C, sadržavaju bioflavonoide koji su fitonutrijenti. Samo jedno serviranje kompota od kupina sadrži 160 mg vitamina C, tri puta više od sugeriranog dnevnog unosa i uz to su kalcijem izrazito bogato voće.

Kivi
Uz naranču je najvažnije supervoće u prehrani trudnice. Osim kalcijem, izrazito je bogat vitaminom C, gotovo u istoj mjeri kao i naranča.