Da bi žena bila plodna, jajnici moraju redovito proizvoditi zdrava jajašca. A reproduktivni organi omogućiti da jajašca i spermij uđu u jajovode gdje dolazi do oplodnje. Međutim, ne ide uvijek sve “kao po loju” i neke žene moraju se podvrgnuti testovima za neplodnost.

Pokušaj da se ustanovi zašto naizgled jednostavan proces reprodukcije ne funkcionira, za žene može biti malo složen. Prvi korak je razgovor s ginekologom o menstrualnom ciklusu i seksualnim navikama. Nakon toga slijedi ginekološki pregled i Papa-test kako bi se isključile abnormalne stanice vrata maternice ili infekcije.

Ako prvi testovi ne pronalaze razloge za neplodnost, žena može obaviti jedan ili više sljedećih testova za utvrđivanje neplodnosti.

Analiza krvi

Pretraga krvi trebala bi ustanoviti razine reproduktivnih hormona. Krv se najčešće uzima treći dan menstrualnog ciklusa. Provjerava se i razina FSH kako bi se procijenila zaliha jajnih stanica i estrogena. Visoka vrijednost FSH ukazuje da je došlo do zatajenja ili početka zatajenja jajnika.

Ultrazvuk zdjelice

Najčešće se izvodi vaginalno kako bi se ustanovio broj jajnih folikula u jajnicima te kako se razvijaju, ali i da bi se pregledala maternica te njezin vrat. Vaginalni ultrazvuk se izvodi uvođenjem vaginalne sonde, na koju je navučen kondom, u vaginu. Za njegovo izvođenje mjehur treba biti prazan, stoga prije zahvata ne smiju se piti voda i sokovi.

Postkoitalna pretraga

Obavlja se nekoliko sati nakon spolnog odnosa. Iz brisa cervikalne sluzi ustanovljuje se kako spermiji plivaju u ženinoj cervikalnoj tekućini. Obavlja se dan-dva prije ovulacije.

Laparoskopija

Provodi se pod anestezijom. Ispod pupka se radi mali rez (8 do 10 mm) te se uvodi tanka sonda kojom se snima stanje jajovoda, jajnika i maternice. Laparoskopijom se najčešće otkriju endometrioza i ožiljci. Mogu se otkriti i nepravilnosti jajovoda i maternice.

Genetsko testiranje

Njime se utvrđuje postoje li neke genetičke greške koje uzrokuju neplodnost.

HSG

Histerosalpigogram ili HSG uključuje pregled maternice i jajovoda pomoću rendgentskog snimanja i bojanja. Njime se može ustanoviti jesu li jajovodi prohodni te postoji li u njima ili u maternici ožiljno tkivo koje bi moglo onemogućavati začeće.

Ne moraju sve žene proći sve ove pretrage prije nego se utvrdi uzrok neplodnosti. Koje pretrage su potrebne i kojim redom odlučit će liječnik na temelju razgovora i dogovora sa ženom.

Testovi za neplodnost kod muškaraca: što sve treba znati