Tradicionalno i općeprihvaćeno mišljenje je da trudnoća traje 40 tjedana i da ne bi smjela trajati duže od 42 tjedna. Većina roditelja već iz iskustva zna da je trajanje trudnoće vrlo neizvjesno, no do sada se znanost nije bavila preciznim mjerenjem koji bi eventualno osporilo mit da svaka “zdrava” trudnoća treba trajati 40 tjedana i eventualno dalo neke nove kliničke smjernice.

Nova studija Američkog instituta za znanost o zdravlju i okolišu otkrila je da trajanje trudnoće može varirati do čak pet tjedana ili točnije 37 dana. Znanstvenici su dokazali da zdrava trudnoća može trajati između 38 – 43 tjedana. U studiji je sudjelovalo samo 125 trudnica, ali je ona temelj na kojem će se raditi još jedno, veće i opsežnije istraživanje.   

Termin porođaja računa se tako da se prvom danu posljednjeg menstrualnog ciklusa doda 40 tjedana. Taj se period uzima kao odrednica za “zdravu” trudnoću, ali ta odrednica nije baš precizna. Kao prvo, teško je izračunati datum porođaja i on nikad nije znanstveno točan jer ne znamo točan datum začeća, a upravo taj datum je mnogo precizniji od prvog dana zadnjeg ciklusa.

Upravo zbog tih “odokativnih” određivanja termina događa se da je samo 4-5% beba rođeno na točno predviđeni termin. Oko 80% beba dolazi na svijet dva tjedna prije ili dva tjedna poslije termina, a ostalih 15% beba su nedonoščad ili prenesene bebe (kao rezultat prenesene trudnoće).

Zašto bi ova studija mogla biti važna?

Dolazak bebe na svijet je nešto što bi se trebalo procijeniti za svaku majku individualno, a u obzir bi trebalo uzeti njezino zdravstveno stanje te prijašnja iskustva s trdunoćom i rađanjem, ali i razvoj, stanje i zdravlje bebe u njezinu trbuhu. S vremenom možda više neće biti prihvatljivo davati majkama okvirne datume koji su utemeljeni samo na činjenici da se trudnoća od 40 tjedana uzima zdravo za gotovo, a majkama beba koje su u trbuhu duže od 42 tjedna neće se umjetno izazivati trudovi i poticati ih se pod svaku cijenu na tzv. inducirani porođaj.

Postoje dobri argumenti za inducirani porođaj. Aktualne smjernice temelje se na iskustvima iz prošlosti. Naime, postojali su slučajevi mrtvorođenja, pa liječnici svim majkama preporučuju inducirani porođaj kada trudnoća prijeđe 42 tjedna. Ne postoje suvremena istraživanja koja se bave zdravljem i porođajima beba nakon 42. tjedna. Jedan od razloga je i taj što vrlo mali broj majki uopće čeka tako dugo. Inducirani porođaj smatra se sigurnom metodom. Ima i u ovom postupku određenih rizika (upotreba vakuuma za izvlačenje djeteta, nužnost carskog reza te žutica kod bebe su neki od njih), ali općenito se smatra zahvatom s vrlo visokim postotokom uspješnosti.

Autori studije kažu da je prerano raditi bilo kakve kliničke preporuke na temelju ovog istraživanja, ali dobro je znati da se trudnoća može produžiti za čak 37 dana od termina određenog na početku trudnoće.  Za sada je važno znati da ne treba paničariti ako se trudnoća odužila, već o svemu porazgovarati s liječnikom koji je dužan napraviti detaljni pregled bebe i uputiti majku u sve rizike i prednosti induciranog porođaja.