Trudnoća je predivno razdoblje, složit će se mnoge žene, bez obzira na neke manje ugodne promjene s kojima se suočavaju. Ma koliko uživale u tom periodu, određeni postotak budućih majki ima veliki strah od trudova i porođaja. Ako ste jedna od njih, saznajte zašto se ovaj strah javlja i što možete učiniti kako bi ga ublažile i u rađaonu došle opuštenije i smirenije.


Zašto se bojimo porođaja?

Žensko tijelo stvoreno je da podnese i izdrži proces porađanja novog ljudskog života. Žene od početka vijeka rađaju i do prije nekoliko desetljeća čitav proces smatran je potpuno prirodnim, malo se o njemu razgovaralo, manje pisalo i općenito su se informacije o porođaju prenosile usmenim putem, s generacije na generaciju žena.

Danas živimo u svijetu kada su nam dostupne informacije o svakom, pa i najmanjem segmentu trudnoće i porođaja. Knjige, internet (posebice internetski forumi), časopisi, video uratci, brošure, marketinški materijali i televizija preplavljeni su informacijama o porođaju, mogućim komplikacijama, svjedočanstvima žena, istraživanjima i drugim sadržajima koje trudnice počinju čitati kako bi se pripremile na sve što ih očekuje. Međutim, mnoge od tih informacija su upitne, pa čak i neistinite. Puno je dramatike i pretjerivanja (posebno u serijama, filmovima i na internetu). Žene vrlo eksplicitno, putem upečatljivih prizora s ekrana mogu vidjeti neugodne slike vezane za trudove i porođaj, a te slike duboko se mogu urezati u svijest te počinju izazivati osjećaje straha, zabrinutosti, nelagode.

Žene se obično najviše plaše sljedećeg: boli, hoće li se osoblje u bolnici prema njima ponašati kako bi trebali, hoće li s bebicom sve biti u redu.

Osim navedenog, strah i nelagodu vezane za porođaj može izazvati i neupoznatost žene s anatomijom i psihologijom vlastita tijela i bića.

Nadalje, opcije tijekom porođaja kao što su indukcija porođaja, carski rez i lijekovi za smanjenje boli kod nekih žena dodatno pojačavaju strah, jer se porođaj počinje doživljavati više kao medicinski zahvat u kojem je fokus na medicinskoj intervenciji, umjesto da je fokus na prirodnom procesu rađanja.

Kod svake trudnice javljaju se osjećaji straha i nesigurnosti koji ostaju neizrečeni. Neke same sebi unaprijed postavljaju velika očekivanja vezana za bebu, a ta očekivanja izazivaju stres. One razmišljaju da moraju, jednostavno moraju izdržati prirodni porođaj, da se trebaju odmah povezati s bebom (dojiti od prvog trenutka) i biti najbolje mame na svijetu u svakom smislu. Svi ovi ciljevi potpuno su normalni, poželjni i pozitivni, ali izazivaju određeni stres koji se može manifestirati kao napetost, strah, neugoda, panika.

Ako ste jedna od onih trudnica koje imaju određene strahove vezane za porođaj, postoje načini da taj strah umanjite i držite pod kontrolom.

Educirajte se
Ako ne vjerujete svemu što ste pročitali na internetu ili čuli/vidjeli u medijima, najbolje je da se o porođaju informirate od stručnjaka. Osim raznih trudničkih tečajeva na kojima ćete saznati puno o anatomiji svog tijela i prirodi procesa rađanja (npr. od doule), dobiti određenu emotivnu i psihološku podršku, sve što vas zanima možete dobiti od svog ginekologa i opstetričara. Podsjećamo vas da imate pravo pitati, da imate pravo znati i da vam je liječnik dužan objasniti sve što vas zanima. Najvažnije je da u vlastitoj svijesti srušite sve mitove o trudovima i rađanju, da steknete samopouzdanje i da se opustite.

Mijenjajte specijalistu ako je potrebno
Najvažniju ulogu u procesu rađanja ima vaš liječnik ginekolog. On u velikom broju slučajeva određuje vaše iskustvo rađanja. Ako vam intuicija i instinkt govore da vaš trenutni ginekolog ne ispunjava vaše kriterije, pokušajte ga promijeniti i pronaći liječnika koji će imati strpljenja objasniti vam sve što vas očekuje, biti vam podrška u vašim odlukama, savjetovati vas u dobroj vjeri te poticati samopouzdanje u vama.

Odbacite (pre)velika očekivanja
Mnoge žene postave si unaprijed vremenski rok u kojem žele roditi, brinu se oko epiduralne, brinu se hoće li moći dojiti, hoće li medicinsko osoblje obaviti posao kako treba i slično. Uglavnom, same sebi stvaraju određeni pritisak. Ako postoji određeni stres vezan za porođaj, on dolazi isključivo od buduće majke i ona ga jedina može otpustiti, opustiti se i vjerovati da će sve biti u redu i da su stvorene za to da na svijet donesu bebu.

Isprobajte vježbe opuštanja
Već smo pisali o hipnoporodu ili opuštenom rađanju. Osim ove tehnike, trudnice imaju na izbor razne vježbe disanja, opuštanja mišića, meditacija i vizualizacija koje sve imaju za cilj opuštanje i smirenje tijela i uma koje poništava napetost i nesigurnost.

Isprobajte vizualizaciju
Poznato je da tehnika vizualizacije pomaže u svim životnim razdobljima i situacijama, a posebno kada smo napeti i nesigurni. Uz pomoć mašte i slika, u mislima se selimo na neko lijepo, ugodno, sigurno i toplo mjesto te vizualiziramo osjećaje ugode i smirenosti, vizualiziramo maženje s bebom i tako s njome uspostavljamo određenu komunikaciju, opuštamo tijelo i um i pripremamo se za brži i lakši porođaj. I u Hrvatskoj postoje privatne prakse i udruge koje pomažu trudnicama u pripremama za porođaj uz pomoć vizualizacije. Kako izgleda jedna tipična vođena tehnika vizualizacije uz pomoć glazbe i edukatora, pogledajte u ovom filmiću.

Povežite tijelo s umom
Osjećaj straha i nesigurnosti može produžiti vrijeme porođaja (prema novom istraživanju objavljenom u stručnom časopisu An International Journal of Obstetrics and Gynaecology). Ali ako osvijestimo što se točno događa u našem tijelu, lakše ćemo se snositi i s emocijama. Na primjer, možemo si pokušati (iako to nije baš uvijek lako u tim trenutcima) kazati: “Osjećam bol zato što dolazi do širenja porođajnog kanala kako bi moja beba mogla proći kroz njega i doći na svijet. Ne boli me zato što nešto nije u redu s mojim tijelom ili zdravljem, već me boli zato što mora boljeti i zato što je to prirodno. No bol neće trajati vječno, čim bebica prođe kroz rodnicu, sve ću ovo zaboraviti, jer ću biti najsretnija mama na svijetu”.

Ne slušajte baš svakoga
Iskustvo porođaja vaše mame, vaše prijateljice, vaše kolegice s posla, u potpunosti je drugačije od iskustva kroz koje ćete vi proći. Ne postoje dva ista porođaja u smislu onoga što osjeća žena koja rađa. Svi imamo različiti prag boli, različitu anatomsku građu, različiti emotivni odgovor na stres i priče drugih žena neće vam dati puno utjehe. Ako su još k tome grozne i strašne, mogu vam samo odmoći. Stoga se klonite traumatičnih priča o porođajima i na vrijeme zaustavite sugovornicu koja vjerojatno samo želi pomoći i biti od koristi, možda i ne shvaćajući da pritom može samo odmoći.

Shvatite svrhu boli
Za razliku od svih drugih vrsta boli, bol izazvana trudovima i bol tijekom porođaja nisu znak bolesti, opasnosti, da se nešto loše događa. Ova bol jedinstvena je po tome što ima jednu jedinu svrhu – dolazak vaše bebe na svijet. Ako osvijestite zašto je bol prisutna i da neće trajati vječno, da ćete je ponovno osjetiti samo ako se ponovno nađete u rađaoni, nekako ćete se lakše s njome i uhvatiti ukoštac.

Porođaj je vaše i samo vaše iskustvo
Umjesto da se uspoređujete s drugim ženama, umjesto da si postavljate ciljeve i zahtjeve, pokušajte na porođaj gledati kao na jedinstveno iskustvo koje vam je kao ženi darovano. Neka to bude vaše i samo vaše iskustvo. Razmislite prije porođaja kako inače reagirate u bolnim situacijama, pokušajte se pripremiti za to iskustvo na temelju vlastitih fizičkih, emocionalnih i psihičkih snaga. Ako ste fizički krhki, oslonite se na svoj srčani i borbeni duh. Ili obrnuto. Ako ste karakterno skloni klonuti duhom i entuzijazam vas brzo napušta, pokušajte se osloniti na svoje tijelo koje je čvrsto, mlado i otporno. Vi najbolje znate koji su vaši unutarnji kapaciteti i kako možete u određenoj situaciji reagirati.

Trebat će vam podrška
O svojim strahovima možete uvijek razgovarati s osobama koje su vam najbliže i koje će vas razumijeti. Nije poanta u tome da vas savjetuju i da mudruju, već da vam jednostavno budu podrška, da vam pomognu umanjiti napadaje straha i panike masažicom, šetnjom, večericom i drugim zajedničkim aktivnostima. Ako vas osjećaji straha i panike preplavljuju u intenzitetu koji ne možete kontrolirati, nemojte se ustručavati potražiti pomoć psihologa.