Tijelo žene u trudnoći se mijenja. Kako budu prolazili dani, tako će se u tijelu događati neke neobične stvari. Neke vidljive, neke ne! Osim povećanja tjelesne težine, promjena veličine maternice i dojki predstavlja najspektakularniju promjenu tijela buduće majke. Događaju se i neka druga, manje primjetna prilagođavanja u sustavu cirkulacije, disanja, mokrenja i probave.

Maternica 

Od samoga početka maternica počinje rasti. Gledajući svoje tijelo, trudnica neće primijetiti promjene sve do 4. ili 5. mjeseca trudnoće. Liječnik će biti taj koji će palpacijom utvrditi promjene maternice već nakon mjesec ili mjesec i pol dana. Od trokutaste maternica postaje okrugla, gipkija i doseže veličinu jedne naranče. Organi poput želudca, crijeva i mjehura će se tom stanju prilagoditi, dok će se elastična stijenka trbuha postupno rastezati.

Dojke

Već u prvim mjesecima i dojke će se povećati i postati teže. Ta je pojava katkad praćena bockanjem i probadanjem. Nakon nekoliko tjedana bradavice postaju izraženije, kolutovi oko njih tamniji, ispupčene su i na njima se vide male izbočine. Zna se dogoditi da od 4. mjeseca iz bradavica kapa žućkasta i ljepljiva tekućina kolostrum koji će, ako trudnica planira dojiti biti prva novorođenčetova hrana nakon porođaja. Pravo mlijeko javlja se tek tri ili četiri dana nakon porođaja.

[PROČITAJTE JOŠ: Nevjerojatne činjenice o majčinom mlijeku]

Puls

Puls se ubrzava 10 do 15 otkucaja u minuti, čak i u snu. Puls oscilira od 60 do 90 otkucaja u minuti. Srčani kapacitet se povećava za 30 do 50 posto na kraju prvoga tromjesečja i takav ostaje do kraja trudnoće.

Tlak

U prva dva tromjesečja trudnoće, tlak se lagano snižava jer je količina krvi puno veća, a krvne žile proširene. Kako se približava vrijeme porođaja, tlak se vraća na svoje ranije vrijednosti (prije trudnoće), ali ni tada ne bi smio prijeći vrijednost od 140/90.

Disanje

Hormonalne promjene uzrokovane trudnoćom katkad uzrokuju prolaznu nabubrelost sluznice grla, dušnika i bronhija što može dovesti do promjena u boji glasa i disanju. Tijekom posljednjega razdoblja trudnoće, napetost i aktivnost trbušnih mišića se smanjuje. Maternica je malo-pomalo potisnula glavni dišni mišić, dijafragmu prema gore, što znatno smanjuje njenu pokretljivost. Disanje postaje “visoko” ili prsno.

Probava

Na početku trudnoće obično se povećava lučenje sline. Desni postaju osjetljiviji i krvare za vrijeme pranja zubi. Osjećaj pečenja koji se penje od želudca prema jednjaku do grla, katkad praćen vraćanjem kiseline, može se pojaviti na početku 4. mjeseca.  To je žgaravica, pojava koja će potrajati sve do porođaja, a pogoršava se u ležećem položaju.

Pod utjecajem hormona koji je aktivniji tijekom trudnoće, progesterona, želudac postaje ljeniji i gubi čvrstoću, pa zbog toga neke trudnice osjećaju mučnine. Probava je usporena što može dovesti do zatvora koji se gotovo uvijek primjerenom prehranom može izbjeći.

[PROČITAJTE JOŠ: Žgaravica u trudnoći]

Eliminiranje mokraće

Težina ploda se povećava, maternica pritišće mokraćni mjehur pa trudnica ima češću potrebu za mokrenjem. Volumen krvi se povećava i bubrezi koji filtriraju i odstranjuju otpatke i otrove iz krvi, rade pojačano. Dobro je znati da se u trudnoći katkad u mokraći pojavljuje šećer, iako nije dijagnosticirana šećerna bolest.

I još

Kod fenomena zvanog hiperpigmentacija, trudnici se na koži, na području čela i obraza mogu pojaviti i tamne mrlje. Zbog trudničkih hormona, tri od četiri trudnice dobiju tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha. U kasnijoj fazi trudnoće može se javiti i nekontrolirani svrbež kože.

(Izvor: Larousse enciklopedija za roditelje, grupa autora)

[PROČITAJTE JOŠ: Kako trudnoća mijenja vašu kosu?]