Napokon je srušen mit da žene ne bi smjele ostati trudne nakon što prevale trideset i petu godinu života. Znanstveno je dokazano da žene mogu bez ikakvih komplikacija donijeti na svijet zdravo dijete i u četrdesetim godinama.

Najnovija studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Bostonu pokazuje da žene koje su rodile zadnje dijete s 33 ili više žive duže od žena koje su rodile zadnje dijete do 29-e. Iako ne mora nužno značiti da kasniji porođaj utječe na dugovječnost – moguće da je upravo odlično zdravstveno stanje žene koje joj je omogućilo da začne u kasnim tridesetima ili ranim četrdesetima „krivac“ za njezin dug život – ovo istraživanje ohrabrit će sve koji su odlučili imati djecu nakon 35-e.

 

Istraživanja pokazuju poprilično visoku plodnost žena starijih od 35 godina

Zastrašujući statistički podatak da jedna od tri žene iznad 35 godina neće začeti nakon godine dana pokušavanja dolaze iz analize francuske arhive rođenih iz razdoblja od 1670. do 1830. Za razliku od povijesnih podataka, istraživanja provedena na modernoj populaciji pokazuju poprilično visoku plodnost žena starijih od 35 godina. Oko 80 % žena od 35 do 39 godina zanijet će prirodnim putem već tijekom prve godine pokušavanja. Kad je riječ o mlađim ženama, statistički podatci nisu mnogo drugačiji: 85 % žena ispod 35 začet će prirodno.

Još prije nekoliko godina broj uspješnih začeća s pomoću pomognute oplodnje (podatci američkih klinika) nakon 35. godine bio je depresivno nizak. Najsvježiji američki statistički podatak iz 2011. godine pokazuje da je svega 27 % žena u kasnim tridesetima začelo umjetnom oplodnjom nakon prvog IVF ciklusa, a čak 40 % žena ispod 35. No to su podatci za 2011. godinu!

 

Nova metoda omogućuje izdvajanje embrija s urednim kromosomima

Liječnici u klinikama za umjetnu oplodnju danas koriste metodu sveobuhvatnog kromosomskog probira (CCS) koja im omogućuje da izdvoje embrije s urednim kromosomima – one koji će se razviti u zdravu djecu. Zahvaljujući ovoj metodi, broj začeća u kasnijim godinama znatno se povećao. Najnovija istraživanja pokazuju da 57 % embrija žena starijih od 35 ima normalne kromosome, te da gotovo sve žene (92 posto) između 35 i 39 godina imaju barem jedan normalan embrij potreban za transfer.

S povećanjem ženine dobi, povećava se i broj embrija s abnormalnim kromosomima. Kromosomska analiza i prijenos embrija s urednim kromosomima eliminira rizike poput pobačaja ili pak kromosomskih abnormalnosti kao što je sindrom Down, učestalijih kod prirodnog začeća. No ni ti rizici nisu tako visoki kao što se misli. Rezultati ranih genetskih testiranja pokazuju da je u 35-godišnjih trudnica 99 % fetusa normalno, a 97 % u 40-godišnjih trudnica.

Rezultati istraživanja provedenih na ženama koje su začele kako prirodnim putem tako i s pomoću pomognute oplodnje govore isto: žene su poprilično plodne i u kasnim tridesetima. Veliki pad bilježi se tek nakon 40-e: žene od 40 godina imaju 42 % normalnih embrija, što će se smanjiti za 12 % do 44. godine života.

Koji god bili razlozi zašto žena odgađa majčinstvo za kasnije godine, one majke koje su rodile u kasnim tridesetima tvrde da postoje mnoge prednosti i za majku i za dijete. Žene su zrelije, dosegnule su solidan stupanj osobnog i poslovnog razvoja zbog čega su spremnije za sve zadatke koje im donosi majčinstvo.

 

Izvor: Thedailybeast.com