Godinama se vjerovalo da trudnice “svojih devet mjeseci” trebaju provesti mirujući i opuštajući se. No međutim, brojna istraživanja dokazala su upravo suprotno. Trudnice koje su vježbale, lakše su podnijele trudnoću, imale su lakši porod i oporavak im je trajao kraće. Čak su neki rezultati pokazali da su žene, koje su redovito vježbale tijekom trudnoće, rodile bebe s jačim otkucajima srca.

Prvi i najvažniji preduvjet svakog oblika vježbanja u ovom osjetljivom razdoblju jest zdrava trudnoća. Ni u kojem slučaju nemojte početi vježbati ukoliko se prije toga niste savjetovali sa svojim liječnikom. Kad ste ustanovili da je s vašom trudnoćom sve u redu, odaberite neku aktivnost koja je najprimjerenija vašem općem zdravstvenom stanju, fizičkoj kondiciji i afinitetima. 

Aktivnosti prilagodite tromjesečjima

Ukoliko ne vježbate redovito ili uopće ne vježbate, s vježbanjem počnite polako. Ako pak redovito vježbate, stručnjaci napominju da možete vježbati kao da niste trudni. Također je važno aktivnosti prilagoditi prema tromjesečjima. U prvom tromjesečju najvažnije je izbjeći pregrijavanje. Nakon trećeg mjeseca trudnoće najbolje je izbjegavati vježbe koje zahtijevaju ležanje na leđima jer je u tom položaju pritisak povećane maternice na donju šuplju venu najveći, što može utjecati na krvotok i dovesti do pada tlaka, vrtoglavice, pa u nekim slučajevima i do gubitka svijesti. Od četvrtog mjeseca pa nadalje vaše se težište pomiče pa pripazite da prilikom vježbanja ne izgubite ravnotežu i ne padnete.

Slušajte svoje tijelo prilikom vježbanja

Izbjegavajte vježbanje u vrućim ili vlažnim vremenskim uvjetima i na područjima gdje je slaba ventilacija. Prekinite s vježbanjem kada ste bolesni ili kada imate povišen tjelesnu temperaturu, nosite laganu odjeću, pijte puno tekućine (vode) prije, za vrijeme i nakon bavljenja sportom, mijenjajte se s drugim igračima što je češće moguće tako da se više odmarate. Pomno pratite i reakcije svoga tijela. Ako vas nešto zaboli ili se počnete osjećati loše, odmah prekinite s vježbanjem. Najlakše ćete provjeriti jeste li pretjerale s vježbanjem tzv. “govornim testom.” Ako vježbanjem gubite dah dok pričate, znači da ste pretjerali.

Nekontaktni i kontaktni sportovi

Trudnicama se pri odabiru sporta najčešće preporučaju nekontaktni sportovi, oni koji ne uključuju mogućnost kontakta s drugim igračima, primjerice, plivanje, hodanje, trčanje. U većini slučajeva ovi sportovi su sigurni za trudnice tijekom cijele trudnoće dokle god se redovito savjetuju sa svojim liječnikom i ne pretjeruju s intenzitetom. Ginekolozi plivanje u trudnoći smatraju najboljim izborom rekreacije u kojem se trudnica može dobro razgibati i opustiti uz najmanje opterećenje kostiju i zglobova, budući da voda značajno smanjuje utjecaj težine. No, ipak u posljednjem mjesecu trudnoće treba biti na posebnom oprezu jer postoji veći rizik razvoja upale u maternici pa se stoga ne preporučuje boravak u vodi ako nije iznimno čista.

Joga također može pomoći u rješavanju stresa i pritiska u vašeme tijelu. Većina položaja u jogi je sigurna za vas i vašu bebu, ali preporuča se izbjegavanje dugog ležanja ravno na leđima i preveliko istezanje. Ako volite ples i u njemu uživate, svakako izbjegavajte puno skakanja, okretanja i padanja. Ako se pak primjerice bavite aerobikom, nemojte predugo vježbati ležeći ravno na leđima.

Minimalno kontaktni sportovi, primjerice tenis (squash) ili odbojka smatraju se sigurnim sportovima tijekom prvog tromjesečja uz mogućnost nastavka i u drugom tromjesečju, ovisno o razini natjecanja i kondiciji majke te stanju trudnoće. Kontaktni sportovi puni kontakata i sudaranja među igračima, primjerice rukomet, košarka, nogomet smatraju se sigurnim samo u prvom tromjesečju. Svakako izbjegavajte skakanje u vodu, ronjenje, skijanje na vodi, borilačke vještine, padobranstvo, gimnastiku, skakanje na trampolinu.

I ne zaboravite, iako se možda ne čini tako, tijelo od prvog dana prolazi kroz mnoge velike promjene, a upravo ćete vježbanjem ponovno steći osjećaj kontrole nad svojim tijelom i povećati razinu energije, slušajući pritom savjete liječnika. Ono što je najvažnije, da se na kraju svega osjećate bolje, a ne lošije.