S plusićem na testu osim neizmjerne radosti i iščekivanja dolaze i brojna pitanja koja se buduće mame često zapitaju “što ja zapravo smijem?” Mogu li nastaviti s životnim ritmom i navikama koje su se do sada činile potpuno normalno i ustaljeno, čak toliko da se prije niste zapitale o njihovom postojanju ili eventualnoj štetnosti. Ovdje ne govorimo o onom što je već odavno poznato, velikom “ne” alkoholu i pušenju ili o promjeni životnih navika ako su kategorizirane kao loše. Ovdje govorimo o tretmanima uljepšavanja koje preferiraju i koriste mnoge žene i koje su se sigurno barem jednom zapitale: da li su sigurni u trudnoći?

Manikura i geliranje noktiju

Tretmani poput geliranja ili samo lakiranja noktiju uglavnom se uzimaju “zdravo za gotovo” i gotovo nikad ne razmišljamo o njihovim eventualnim posljedicama ako one uopće i postoje. Opravdano se zapitati koje sastojke zapravo sadrži običan lak za lakiranje noktiju ili gel koji koristi vaša kozmetičarka, s obzirom na to da se ipak radi o proizvodima koji su proizvedeni od alkohola, lakova i ponekad raznih kemikalija, a ono što najviše zabrinjava je često upitno podrijetlo istih.

No, sudeći po rezultatima analiza koje su najčešće provedene u SAD-u, razloga za zabrinutost nema. Nije preporučljivo učestalo udisanje sredstava za skidanje laka za nokte odnosno acetona i preporuka je manikirati nokte u salonu gdje postoji dobra mogućnost prozračivanja prostora. S obzirom na trudničke tegobe poput mučnina i vrtoglavica, postoji velika vjerojatnost da bi je mirisi koje aceton proizvodi mogli samo pogoršati, ali to ovisi prvenstveno o stanju trudnice. Za trudnice koje su izrazito osjetljive na mirise, ali i pošto-poto žele izbjeći korištenje standardnog acetona, postoji i prirodni odstranjivač laka na bazi soje.

Za akrilne boje, koje su najčešće korištene kod geliranja noktiju, ne postoje dokazi da sadrže kemikalije koje bi mogle naštetiti bebi. No, doza opreza uvijek treba postojati s obzirom na to da pojedini lakovi za nokte sadrže opasne ftalate. Ftalati se nalaze u laku kako bi njegov završni sloj izgledao što ljepše i glatkije. Njihova učestala upotreba dokazala je određene probleme kod životinja, no ostaje upitno da li se isti rezultati mogu poistovjetiti s ljudima, a posebno mogu li na bilo koji način utjecati na razvoj nerođenog djeteta upotrebom samo putem laka na noktima. Osim toga, ako ne želite koristiti lakove koje sadrže ftalate, na tržištu postoje i lakovi nastali na prirodnoj bazi oslobođeni ftalata.

Dakle, ako volite imati duge i uredne nokte ili ste samo fan manikure i prekrasno oslikanih noktiju, razloga za izostanak vašeg mjesečnog rituala zbog bebice na putu – nema. Kao što je i navedeno, bilo da u salonu ili kod kuće samostalno odstranjujete lak acetonom važno je dobro provjetriti prostoriju i što kraće se izlagati. Ako provjetravanje nije zadovoljavajuće koristite zaštitnu masku na licu. Sumnje uvijek postoje, no konkretni dokazi koji bi ih potkrijepi ne, pa stoga ako vas ove malene radosti uveseljavaju nema razloga za njihovo izbjegavanje.

Liječnici će vam vjerojatno savjetovati skidanje laka ili gela prije samog odlaska na porođaj, jer uglavnom medicinsko osoblje preferira “čistu” pločicu nokta na kojoj se mogu u slučaju komplikacija pri porođaju očitati eventualni novonastali zdravstveni problemi.

Pedikura

Za sve ljubiteljice pedikure, ali i one koje to nisu, pedikura u kombinaciji s masažom stopala može učiniti čudo za vaše umorne i bolne noge, posebno u zadnjem tromjesečju trudnoće. Smanjuje bolove i otekline te poboljšava cirkulaciju i općenito pomaže da se osjećate bolje. Kod masaže stopala u trudnoći važno je obratiti pozornost na područje između gležnja i pete koje se u trudnoći ne smije masirati jer bi se na taj način mogli potaknuti trudovi. Naime, to područje je isprepleteno živcima koji su izrazito povezani s reproduktivnim organima, a čija masaža može imati direktan utjecaj na njih. Osim toga, pojedini liječnici savjetuju potpuno izbjegavanje masaže tog područja odnosno stopala općenito u prvom tromjesečju kako ne bi došlo do neželjenih posljedica po bebu.

Što se tiče bojanje noktiju na nogama i preparata koji se koriste, vrijede ista pravila kao i za manikiranje noktiju na rukama.