Gotovo svaka trudnica jednom je iskusila bol u leđima,  a što je termin poroda bliže to je pritisak koji mališan stvara na čitavo tijelo, posebice na kralježnicu, veći.

Nešto teže smetnje osjetit će žene koje se od puberteta bore sa skoliozom. Jedno od najčešćih oboljenja kralježnice jest njezina devijacija u oblik slova s ili c odnosno u lijevu ili desnu stranu tijela. Blage se skolioze češće javljaju kod djevojaka, a ukoliko se na vrijeme ne korigiraju ortozom, njihovo liječenje može postati dugotrajno i ponekad bez većih olakšanja.

Trudnoća uz skoliozu ne mora predstavljati veliki problem, ali je kralježnicu važno kontrolirati i vježbanjem regulirati za vrijeme čitave trudnoće. Posebnu pažnju moraju obratiti majke koje su skoliozu ranije u životu operirale. Operirana kralježnica nije zapreka regularnoj trudnoći, ali tegobe mogu biti nešto intenzivnije.

Za vrijeme trudnoće, žene oboljele od skolioze, ali i one koje takvih problema nemaju, osjećat će bol u donjem dijelu leđa koja se širi u noge. Skoliozna se bol u trudnoći često javlja noću, u ležećem položaju pa bi namještanje u krevetu moglo potrajati.

Nekoliko je korisnih savjeta koji bi trudnicima mogli olakšati tegobe uzrokovane skoliozom.

Pravilno držanje

U trudnoći se težište prebacuje na trbuh i kako fetus bude napredovao, majka će prirodno sve više naginjati na prednju stranu tijela. U takvoj situaciji trbuhu valja pružiti otpor i pokušati, što je češće moguće, misliti na pravilno držanje.  Glavu valja držati uspravno, ramena opuštena, ali lagano zabačena prema natrag, a prsa ravno.

Kvalitetna obuća

Obuća je ključan faktor u terapiji skolioze jer oboljeli često imaju različita stopala i potrebno je nošenje ortopedskih uložaka. Neka trudnoća ne bude period uštede na kvalitetnoj obući pa svakako razmotrite i opciju ortopedskih cipela koje se mogu pronaći u ljetnoj, zimskoj, ali i lijepo dizajniranoj varijanti. Visoke potpetice nisu opcija jer trbuh dodatno opterećuje i nateže mišiće nogu, ali ni sasvim ravne japanke i balernike neće odgovarati oboljelima od skolioze. Optimalne su cipele s blago povišenim džonom i dodatkom odgovarajućih uložaka.

Pazite na podizanje

Prilikom podizanja stvari uvijek vodite računa da ih podižete iz pravilne pozicije. Ako je riječ o težim predmetima, učinite to iz čučnja ili zamolite nekoga da to obavi za vas.

Spavanje

Nekim je trudnicama u posljednjem tromjesečju spavanje otežano, a skolioza itekako utječe na to. Budući da se najčešće manifestira noću, valja se poslužiti nekim trikovima za olakšanje i opuštanje bolne kralježnice. Spavajte na boku, a ukoliko su koljena skrčena ili skupljena, između njih postavite jastuk. Drugi jastuk valja postaviti ispod trbuha kako bi smanjio osjećaj težine i rasteretio kralježnicu.

Vježbanje i alternativne opcije liječenja

Svakodnevno desetominutno istezanje  znatno će olakšati bolnu skoliozu. Vaš će vas ortoped savjetovati koje vježbe možete raditi kod kuće i kojim tempom, a ukoliko se teško odlučujete na samostalan rad, lagani pilates za trudnice, korektivne vježbe ili trudnička, prilagođena joga odlične su opcije za olakšavanje boli i nelagode.

Ako si možete priuštiti medicinsku masažu, svakako to učinite jer će maser moći osjetiti točke napetosti u mišićima i smekšati ih.

U dogovoru s ginekologom možete porazgovarati i s holističnim liječnikom koji bi vammogao preporučiti akupunkturu kao opciju olakšavanja boli od skolioze. Za takve se pak tretmane morate dobro raspitati i otići na provjereno mjesto. Najbolje je savjetovati se s drugim majkama koje su u sličnoj situaciji kao i s liječnikom opće medicine.