Kada se grlić maternice počne otvarati prerano, obično na početku trećeg tromjesečja trudnoće, neki ginekolozi i opstetričari odlučuju se na postupak serklaže. Serklaža je kružni sintetski šav oko grlića maternice kako bi se spriječilo prijevremeno otvaranje i porod, a uz njega je obavezno strogo mirovanje trudnice.

Kada ginekolog primijeti i izmjeri pojačano širenje grlića, obično se prvo odlučuje na terapiju lijekovima laksativima i savjetuje strogo mirovanje te izbjegavanje stresa. Ako se grlić sljedećih dva do tri tjedna nastavi proširivati, neki se liječnici odlučuju za serklažu. Umjesto serklaže, postoji i tretman lijekovima tokoliticima koji sprječavaju i zaustavljaju pojavu trudova uz redovite ginekološke kontrole i mjerenje dužine i oblika grlića maternice vaginalnom ultrazvučnom sondom.

Serklaža se najčešće izvodi kod trudnica kojima je dijagnosticirana i insuficijencija cerviksa, odnosno slabost grlića maternice zbog kojeg su imale jedan ili više gubitaka trudnoće u drugom tromjesečju. Slabost grlića maternice može dovesti do njegova otvaranja bez trudova, odnosno kontrakcija daleko prije termina poroda, nakon čega obično dolazi do pobačaja, spuštanja fetalne membrane u vaginalno područje, njezinog puknuća, preuranjenog poroda i najčešće gubitka djeteta.

Procedura postavljanja sintetskog konca oko grlića nije bolna za trudnicu. Postupak traje jedan do dva sata, uz spinalnu anesteziju i trudnica odmah može doma na mirovanje. Konac i šav se uklanjaju kada se približi termin poroda.

Kako serklaža utječe na porod i zdravlje majke i bebe?

Trudnice kojima je napravljena serklaža pod malim su rizikom od komplikacija. U rijetkim slučajevima može se dogoditi puknuće vodenjaka bez kontrakcija, upala plodovih ovoja i posteljice, mehaničko oštećenje cerviksa i pomicanje šava. U vrlo, vrlo rijetkim slučajevima može se dogoditi puknuće maternice na mjestu šava i sepsa, koje su opasne po život majke.

S obzirom da se serklaža najčešće radi u zadnjem tromjesečju, postupak nema neželjenih učinaka na razvoj bebe. Ipak, mogu se dogoditi neke komplikacije pri porodu – nemogućnost grlića maternice da se rasteže i otvara kod poroda kada je to nužno, infekcije grlića maternice koje mogu tijekom poroda zahvatiti i bebu, preuranjeni trudovi, puknuće fetalne membrane te mučnina i povraćanje izazvani anestezijom. Ove se nuspojave češće javljaju kod trudnica koje imaju ozbiljni i teški slučaj proširenja cerviksa te im je zahvat potreban po hitnom postupku.

Ukoliko vam je potrebna serklaža, imajte na umu da je njezin cilj zadržati vašu bebu što dulje u utrobi kako bi se razvijala na najboljem i najsigurnijem mogućem mjestu za nju. Serklaža neće imati nikakav utjecaj na vašu bebu, niti će ona išta osjetiti. Izborite se za informacije kod svog liječnika i pitajte sve što vas brine, umanjite stres, mirujte, radite redovito ginekološke preglede nakon serklaže i sve će biti u redu.