Već je poznato da trudnoća nije stanje u kojem partneri ne bi smjeli ili trebali imati spolni odnos. No iako znamo da su oni dozvoljeni, to ne znači da znamo odgovore na sva pitanja ili barem na ona koja nam je često neugodno postaviti liječniku, pa čak i prijateljicama. Donosimo odgovore na nekoliko najneugodnijih pitanja kad su u pitanju seksualni odnosi tijekom trudnoće.

Jesu li seksualni odnosi doista sigurni za mamu i bebu?
Da! Ako je trudnoća uredna, slobodno uživajte u spolnim odnosima koliko želite. Jedini je problem što vam zbog hormonalnih i emocionalnih previranja, straha od porođaja ili manjka samopouzdanja zbog promjena na tijelu, ponekad neće biti do toga (osobito u prvom tromjesečju). Istina je da spolni odnosi izgledaju možda malo drugačije i da će osjećaji i osjeti kod žene možda biti malo drugačiji, ali nema nikakvog medicinskog razloga zbog kojeg se žena ne bi upuštala u seksualne odnose tijekom trdunoće, odnosno do trenutka dok joj ne pukne vodenjak. Liječnici preporučuju da se seksualni odnos, posebno onaj koji uključuje penetraciju, odgodi za 4-6 tjedana nakon porođaja, kako bi se grlić maternice zatvorio, krvarenje zaustavilo, a vaginalna oštećenja zacijelila.

Može li seksualni odnos uzrokovati pobačaj?
Ne. Ukoliko u ranoj trdunoći dođe do pobačaja to se obično događa zbog kromosomskih abnormalnosti i drugih fiziološki uvjetovanih uzroka, a ne zbog nečeg što vi radite ili ne radite, a pogotovo ne radi spolnog odnosa.

Hoće li beba osjetiti da vodimo ljubav i možemo li je ozlijediti?
Vaša beba nije neurološki sposobna shvatiti da vodite ljubav i sigurna je i zaštićena u vašoj amniotičkoj tekućini, a štite je i čvrsti mišići maternice u kojoj zadovoljno spava, bocka vas i pliva. Ako se osjećate dobro i imate urednu trudnoću, uživajte!
U kasnijoj fazi trudnoće, neke žene primjećuju da se beba nakon seksualnog odnosa pojačano miče u trbuhu i da je aktivnija. To se događa zbog jačeg dotoka krvi u zdjelično područje i hormona. Ali beba je na sigurnom, zadovoljna i nema pojima što se događa, u to budite sigurni.

Koje su poze najsigurnije za trudnicu?
Dobra je svaka poza u kojoj se osjećate udobno, opušteno i u kojoj uživate. Stara dobra misionarska poza možda vam neće biti udobna. Ali sada je idealno vrijeme da iskušate i neke druge poze. Vjerojatno će vam odgovarati poza u kojoj ste vi na partneru (u sjedećem položaju), poza u kojoj ležite na boku, a partner je iza vas te tzv. poza odostraga, u kojoj se oslanjate na koljena i dlanove. Najidealnije poze su one u kojima partner može najlakše penetrirati, a da ne stvara pritisak na trbuh.

Smijem li primiti oralni seks?
Da. Oralni seks smatra se sigurnim u vrijeme trudnoće. Jedina nepoželjna radnja koja bi mogla dovesti do eventualnih komplikacija je upuhivanje zraka u rodnicu, što se događa vrlo rijetko, ali teoretski se može dogoditi. Naime, tijekom trudnoće vaše su krvne žile proširene, a njihove stjenke tanje, pa teoretski može doći do pojave zračnog embolizma (kada zrak blokira krvotok u krvnoj žili). Iako je teško zamisliti da to uopće netko radi, za svaki slučaj zamolite partnera da ne upuhuje zrak u vašu vaginu. Isto tako, suzdržite se oralnog seksa ukoliko partner ima herpes na usnici.

Je li analni seks siguran tijekom trudnoće?
Nije preporučljiv. Naime, tijekom trudnoće mnoge žene imaju problema s hemeroidima i proširenim žilama čije su stjenke osjetljivije, pa analni seks nije preporučljiv. Osim toga, postoji mogućnost prijenosa bakterija iz rektuma na vaginu, što može izazvati neželjene upale rodnice i druge infekcije.

Smijem li koristiti vibrator?
Načelno su vibratori sigurni za korištenje ako je trudnoća uredna i niskog rizika te nikako neće ozlijediti bebu. Ono što je važno je da vibrator ili druga seksualna pomagala uvijek budu čista i dezinficirana (što vrijedi uvijek, bez obzira je li žena trudna ili nije).

Trebamo li koristiti kondome?
Obavezno koristite kondome u sljedećim slučajevima:
– Ako niste sigurni ima li partner seksualno prenosive bolesti
– Ako niste u monogamnoj vezi s partnerom
– Ako ste tijekom trudnoće stupili u vezu s novim partnerom

Može li seksualni odnos potaknuti trudove?
Liječnicima je poznato da određeni aspekti stimulacije klitorisa, orgazam i ejakulacija mogu izazvati kontrakcije, ali nemaju odgovor na pitanje zašto se to događa. Isto tako, kontrakcije najčešće nisu dovoljno jake i nisu onog intenziteta koji bi stimulirao porođaj. Ukratko, ako osjetite kontrakcije, one se bitno razlikuju od trudova kakve ćete imati tijekom porođaja. Isto tako, vrlo je malo vjerojatno da će orgazam uzrokovati preuranjeni porođaj, ma koliko snažan bio.

Zašto su orgazmi često puno intenzivniji tijekom trudnoće?
Cijelokupno genitalno područje, uključujući i maternicu, prokrvljenije je, a vaginalno područje je osjetljivije. Često je vrlo blaga stimulacija dovoljna da žena osjeti iznimnu ugodu koja pak često dovodi do intenzivnijeg orgazma.

Je li normalno da imam ogromnu seksualnu želju sredinom trudnoće?
Da! To je potpuno normalno. Drugo tromjesečje smatra se najboljim peridom za uživanje u spolnim odnosima. Žena više nije toliko umorna, osjetljiva, osjeća se sve bolje u svojoj novoj ulozi, obavijena je nekim čudesnim zadovoljstvom i mirom, a fizički je još uvijek u dobroj formi (što će se promijeniti u zadnjim mjesecima trudnoće).

Hoće li me boljeti tijekom seksualnog odnosa nakon porođaja?
Kao što smo već spomenuli, spolnim organima trebat će najmanje tri mjeseca da se u potpunosti oporave i da se sve vrati u normalu. Posebno ako postoje šavovi koji trebaju zacijeliti. Nemojte se žuriti, nije sve u penetraciji. Dok se ne osjetite spremnom, postoji niz drugih ugodnih radnji koje možete raditi s partnerom kako bi zadovoljili intimne potrebe.

Bojim se da svom partneru neću biti privlačna nakon što me vidi kako rađam
Iako se ništa ne bi smjelo promijeniti, obzirom da je porođaj prirodni proces baš kao i sam seksualni odnos, ako imate nedoumica oko ovog pitanja svakako ih razriješite prije no što se nađete u rađaoni. Iako bismo željeli da muškarcima izlazak bebe iz rodnice bude iznimno iskustvo, neki to doista ne mogu podnijeti. Najbolje je dozvoliti partneru da sam odabere hoće li biti prisutan na porođaju i da se držite te odluke.

Rodila sam prije 6 mjeseci, a tijekom seksualnog odnosa curi mi mlijeko iz dojki. Je li to normalno?
Da. Iako je neugodno i čudno, to je potpuno normalno. Ako dojite, moguće je da će vam procuriti mlijeko iz bradavica tijekom orgazma.
Mnogim ženama ovo je vrlo neugodno, pa tijekom seksa imaju na sebi grudnjak ili ručnik pri ruci s kojim mogu za sekundu obrisati ono što je procurilo. Dobro je prije seksualnog odnosa dojiti ili izdojiti mlijeko, ali osim toga ne možete baš puno učiniti da spriječite curenje mlijeka iz dojki.

Je li ok voditi ljubav dok beba spava u krevetiću pokraj nas?
Naravno. Činjenica je da bebe (posebno novorođenčad) mogu prespavati gotovo sve što se oko njih događa, a zvukovi koje čuje tijekom vašeg seksualnog odnosa za nju su isti poput bilo kojih drugih zvukova.
No, ako vas ova ideja i dalje smeta, postoji niz drugih mjesta u kući na kojima možete voditi ljubav (npr. u dnevnoj sobi).