Glavobolje u trudnoći su učestali problem, a korištenje lijekova koji sadrže paracetamol smatra se sigurnim, dok se ne preporučuje korištenje onih koji sadrže ibuprofen i aspirin. Mnogi od nas posegnu za paracetamolom ne razmišljajući, bilo da je riječ o glavobolji ili povišenoj tjelesnoj temperaturi, a smatra se sigurnim za liječenje istog i za vrijeme trudnoće te je prvi izbor trudnica diljem svijeta (po istraživanjima u Zapadnoj Europi koristi ga, barem povremeno, 50 – 60% trudnica). No, istraživanja pokazuju da ni učestalo korištenje paracetamola tijekom trudnoće nije najsretnije “rješenje” jer može imati značajan utjecaj na neurološki i endokrinološki razvoj djeteta. Stoga, ako je moguće i djelotvorno, preporučuje se korištenje prirodnih lijekova i metoda.

Istraživanje koje je provedeno na životinjama pokazuje povezanost učestalog korištenja paracetamola u trudnoći s 37% povećanjem nastanka hiperkinetskog poremećaja (težeg oblika ADHD-a) te 30% mogućnosti nastanka ADHD-a.

Osim toga, provedena je i studija na više od 64 000 majki u Danskoj koje su uzimale lijek tijekom trudnoće. Rizik nastanka poremećaja se povećavao za 50% kod trudnica koje su lijek uzimale više od 20 tjedana u trudnoći. Osim ove, provedena je još jedna veća studija koja potvrđuje spomenute rezultate te ističe povezanost rizika nastanka različitih neobjašnjivih problema s ponašanjem i socijalizacijom.

Ono što je važno znati da povremeno uzimanje lijekova koji sadrže paracetamol tijekom trudnoće neće naškoditi razvoju djeteta te nije potvrđeno u istraživanjima. Istraživanje se fokusiralo na učestalo korištenje lijeka u duljem periodu trudnoće. No, ako je moguće bilo kakve lijekove tijekom trudnoće najbolje je izbjegavati, pa vam donosimo pregled prirodnih lijekova za ublažavanje dosadnih glavobolja u trudnoći.

Prirodni lijekovi protiv glavobolje u trudnoći

1.) Nanesite nekoliko kapi ulja lavande ili metvice ili tigrove masti na sljepoočnice. Ovi trikovi se već godinama pokazuju uspješnim za sigurno otklanjanje glavobolja.

2.) Većina glavobolja rezultat je napetosti u vratu i ramenima, stoga ne podcjenjujte vrijednost masaže.

3.) Uzimajte redovno magnezij! Magnezij reducira glavobolje, a preporučuje se uzimati 400 – 800 mg dnevno.

4.) Redovito konzumirajte đumbir – bilo u svježem, sušenom obliku ili kapsulama. Đumbir je prirodni lijek protiv bolova i upala svih vrsta.

5.) Napravite si mirišljavu kupku. Dodajte 5- 7 kapi lavandina ulja te započnite s opuštanjem.

Osim toga, bilje poput kamilice i već spomenute lavande smatra se izrazito korisnim u otklanjanju tegoba poput glavobolje i napetosti u trudnoći.

Ako patite od izrazito jakih glavobolja kojih se ne uspijevate riješiti, preporučuje se da potražite prvenstveno uzrok njihova nastajanja. Važno je obratiti pozornost na to da li spavate dovoljno, reduciranje stresa i negativnosti ako vas okružuju, te obratiti pozornost na prehranu i dovoljan unos nutritivno bogatih sastojaka, uključujući esencijalno važno masne kiseline i proteine koji su od iznimne važnost za optimalan rast i razvoj bebe i trudnoću.