Trudnice intuitivno znaju i osjećaju da njihova beba u trbuhu upija emocije kao mala spužvica. Kada se, primjerice, trudnica jako uplaši, može imati osjećaj kao da je i beba u trbuhu poskočila od šoka. Ili kad je trudnica zadovoljna, ušuškana ispod dekice, u zagrljaju voljene osobe, uz prigušeno svjetlo i laganu glazbu, kao da može osjetiti da je i beba zadovoljna, smirena i gušta si u toplom majčinom trbuhu. No što vaša beba osjeća kada se snažno, od srca i iskreno smijete? Postoji niz razloga zbog kojih bi to u trudnoći trebali raditi što češće.

Fizički, kada se smijemo, beba poskakuje gore-dolje kao na nekakvom materničnom trampolinu. Možda su zato trampolini djeci i kasnije toliko zabavni i uzbudljivi. Kako se majčini trbušni mišići kroz smijeh stišću i opuštaju, tako se i beba zabavlja unutar maternice. I po svemu sudeći to joj godi.

Stručnjaci koji proučavaju mentalno zdravlje i psiho-emocionalna stanja budućih mama, slažu se da trudnice koje imaju pozitivan stav, koje su opuštenije i osjećaju se radosno, rađaju bebe s nižim stupnjem napetosti te jačom sposobnošću da se snose sa stresom. Štoviše, pretjerani prenatalni stres kod majke može imati utjecaj na oblikovanje djetetova temperamenta kasnije u životu. To je opisano u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Development and Psychopathology. Studija čak spominje i mogućnost da su djeca rođena iz vrlo stresnih trudnoća kasnije sklonija razviti depresiju.

Svi proživljavamo stres u životu i teško ga je izvbeći, ali je jako važno da ujedno razvijemo otpornost i naučimo kontrolirati vlastite reakcije na stresore iz okoline. Mnoge buduće mame ulove se u začarani krug kada postanu zabrinute zato što su zabrinute. Drugim riječima, budu pod stresom, zato što su pod stresom, a ne žele biti pod stresom jer znaju da to nije dobro za njihovu bebu. Iz tog se začaranog kruga može izvući potpuno prirodnim putem – dubokim disanjem i učenjem raznih tehnika disanja, šetnjom i hodanjem te meditacijom u kojoj se negativne misli otpuštaju i uči se bivati i uživati u trenutku te imati potpuno povjerenje da će sve biti u redu.

Navodno pomaže i gledanje snimki bebe s ultrazvuka. Pa svaki put kada se uhvatite u stresu, počastite se šećernom bombicom u obliku svoje bebice koja uživa u trbuhu.

Za što više smijeha, recept je: okružite se “laganim”, zabavnim i zanimljivim ljudima koji vas i inače nasmijavaju, udomite psa ili macu s kojim će vaša bebica odrastati, gledajte komedije, idite na stand-up nastupe, gledajte na sve što se događa pozitivno i pokušajte svaku lošu situaciju preokrenuti u smiješnu. Kad vam je teško, zamislite da je vaš život humoristična serija. Kad se vi smijete, smije se i vaša beba i uživa slušati zvuk vašeg hihotanja. Kad dođe na svijet, prepoznat će vas upravo po tom osmijehu.

Naši stari bili su u pravu – smijeh je najbolji lijek.