Budite se umorni, bez energije i volje za obavljanjem svakodnevnih aktivnosti. Mogli bi spavati od jutra do mraka, postali ste lijeni i tromi, ukratko, “ništa vam se ne da.”  Sve su to uobičajeni simptomi koji se javljaju kod većine trudnica u prvom tromjesečju trudnoće. Tijelo naporno radi čak i kada se odmara, a taj se napor može usporediti s primjerice trčanjem maratona. Napor je posve stvaran, iako ga trudnice nisu svjesne. Tijelo, s jedne strane, proizvodi sustav djetetova održavanja na životu, odnosno posteljicu koja će biti dovršena tek potkraj prvog tromjesečja. S druge strane, tijelo se prilagođava mnogim drugim tjelesnim i emocionalnim zahtjevima trudnoće. Ako ste u blaženom stanju, vaš umor je opravdan, stoga, ne opirite mu se. Smatrajte ga opravdanim upozorenjem svojeg tijela. To je dakako, puno lakše reći nego učiniti. No, vrijedno je truda.

Mazite sami sebe

Ako vam je ovo prva trudnoća, uživajte u njoj jer najvjerojatnije nećete tako skoro imati priliku usredotočiti se na skrb o sebi, a da pritom ne osjećate krivnju. Ako već imate jedno ili više djece, svoju ćete pozornost morati podijeliti. Ne nastojte biti super-buduća mama. Dovoljno odmora puno je važnije od održavanja domaćinstva besprijekornim ili posluživanja gastronomskih delicija. Večeri ne pretrpavajte nepotrebnim aktivnostima. Provodite ih u sjedećem ili ležećem položaju kad god je to moguće, čitajući, gledajući televizijski program ili listajući knjige s dječjim imenima. Ne čekajte večer kako bi usporili sa svojim aktivnostima. Ako si možete priuštiti luksuz poslijepodnevnog drijemanja, svakako to učinite.

Dopustite drugima da vas maze

Pobrinite se da npr. suprug obavlja dio (ili po mogućnosti) više kućanskih poslova. Ako imate stariju djecu i ona mogu priskočiti u pomoć. S vremena na vrijeme zamolite prijateljicu da vam pričuva djecu te uzmite slobodnu večer.

Svake noći spavajte sat ili dva duže

Zaboravite vijesti u 23 sata i pođite na počinak ranije; zamolite nekoga od ukućana da pripremi doručak kako biste mogli duže spavati. Ne uzimajte tekućinu 2-3 sata prije spavanja da se ne biste morali dizati usred noći radi pražnjenja mjehura. Ako ste skloni žgaravici, pazite da vam posljednji obrok bude nekoliko sati prije odlaska u krevet. Lagano protegnite mišiće nogu prije spavanja, čime možete izbjeći grčeve u nogama.

Pobrinite se da vaša prehrana bude potpuna

Umor tijekom prvog tromjesečja može biti pojačan manjkom željeza, bjelančevina ili “praznim kalorijama.” Provjerite zadovoljavate li  prehranom sve svoje trudničke potrebe za hranjivim tvarima. Koliko god bili umorni, ne pokušavajte svojem tijelu pomoći kofeinom i čokoladicama. Tako dobivena energija neće biti dugog vijeka, a nakon privremenog porasta, vaša razina šećera u krvi naglo će pasti, zbog čega ćete osjećati još veći umor.

Pijte dovoljno tekućine

U trudnoći dolazi do učestale potrebe za mokrenjem, a nedostatak tekućine može dovesti do glavobolja, ali i infekcija urinarnog trakta.

Provjerite svoje okruženje

Umoru mogu pridonijeti neodgovarajuća rasvjeta, loša kvaliteta ili cirkulacija zraka (sindrom “bolesne zgrade”) te pretjerana buka kod kuće ili na radnome mjestu. Ne zanemarujte takve probleme i nastojte ih nekako riješiti.

Hodajte

Pođite na “lagano” trčanje ili prošećite do trgovine. Posvetite se vježbama za trudnice ili jogi. Iako zvuči paradoksalno, previše odmora i nedovoljno aktivnosti može pojačati umor. No, ne pretjerujte s vježbanjem. Zaustavite se prije nego što se energija stečena vježbanjem pretvori u umor.

Pronađite unutarnji mir

Ako želite očuvati unutarnji mir, pokušajte meditirati: zatvorite oči, pročistite misli i na nekoliko minuta dnevno usredotočite se na jednu sliku ili misao. Ako vas meditacija ne privlači, odvojite nekoliko minuta za duboko disanje: udišite i izdišite polako i ujednačeno.

 

Iako s početkom četvrtog mjeseca, vjerojatno više nećete osjećati toliki umor, ponovno ga možete očekivati u zadnjem tromjesečju u još većoj mjeri. U tom razdoblju beba svojom težinom postavlja nove zahtjeve tijelu. Ako umor postane vrlo intenzivan te popraćen nesvjesticom, bljedilom, jakim lupanjem srca i nedostatkom daha, savjetujemo vam da posjetite liječnika.