Malo je tko mogao pretpostaviti da će, u 21.stoljeću, žene u Hrvatskoj i dalje ponekad rađati u nehumanim uvjetima. U tridesetak dostupnih rodilišta, majke još uvijek povremeno doživljavaju traumatična iskustva, najčešće vezana uz povrede dostojanstva i neljubaznost.

Iako je porod uz analgeziju odavno u praksi, zna se dogoditi da majka ne dobije zatraženi lijek jer u to doba dana ili noći, odgovoran liječnik nije prisutan. Žene su izložene velikom stresu, a uvjeti poroda, unatoč zavidnoj medicinskoj opremi, nisu zadovoljeni u potpunosti.

Iz toga se razloga sve veći broj trudnica odlučuje na porod u privatnoj bolnici, unatoč prilično visokim cijenama.

Majka ima pravo na izbor

Hrvatska za sada ima tek jedno privatno rodilište i to u Zagrebu. Poliklinika Podobnik postoji već sedam godina, a iskustva žena koje su tamo rodile uglavnom su jako pozitivna.

Razlozi za porod u privatnoj poliklinici najčešće se tiču loših iskustava u državnim rodilištima za vrijeme prve trudnoće ili želje da porod bude učinjen po majčinoj želji.

Žene iz cijele Hrvatske dolaze roditi u privatnu polikliniku, a vođenje trudnoće do posljednjeg mjeseca, moguće je u ginekologa po izboru. Tek se posljednjih tridesetak dana trudnoće treba nadzirati kod liječnika koji će porod obaviti.

Osim najsuvremenije opreme i osoblja koje sačinjava tim od nekoliko ljudi, majke je najviše impresionirao tretman koji su dobivale prilikom i nakon poroda.

Osjećale su se znatno ugodnije nego u državnim rodilištima, njihove su se želje poštivale, a konstantna njega i briga mnogima je odagnala strah i porod učinila veličanstvenim događajem.

Prednost privatnog rodilišta leži u izboru koji majka dobiva prije poroda. Hoće li roditi u klasičnoj poziciji, u vodi, na stolčiću ili na strunjači, ovisi o njezinoj odluci i stanju djeteta, a ukoliko usred vaginalnog poroda odluči da ne može izdržati, liječnici će učiniti carski rez.

Negativnih iskustava znatno je manje od pozitivnih, a ona su uglavnom vezana uz nepoštivanje neke od majčinih odluka u hitnim situacijma.

Većina ga ne može priuštiti

Cijela priča o najsuvremenijoj opremi i neviđenoj ljubaznosti zaista privlači i umiruje, no činjenica da za najljepši događaj u životu treba izdvojiti nekoliko desetaka tisuća kuna, mnogima je znak da si takav luksuz ipak neće moći priuštiti.

Vaginalni porod u privatnoj poliklinici i trodnevni boravak koštao bi vas  između 16 000 i 18 000 kuna, a dodatak epiduralne analgezije naplaćuje se oko 2000 kuna, ovisno o načinu plaćanja.

Cijena poroda u vodi i trodnevna hospitalizacija kreću se od 20 000 do 22 000 kuna, a porod carskim rezom uz petodnevni boravak i anesteziju koštao bi vas oko 30 000 kuna.

Astronomske cijene, složne su majke, opravdane su briljantnim tretmanom koji uključuje osobni apartman s televizorom, kupaonom i mogućnošću rooming ina. Oko 600 kuna naplaćuje se i boravak supruga u apartmanu s majkom i djetetom, a žena na raspolaganju ima bogati meni po izboru.

Iako ga većina žena ipak ne može priuštiti, dobro je znati da postoji opcija humanijeg poroda u kojemu se ženu tretira onako kako doliči prigodi. Obitelji sa stalnim poslovima i pristojnim plaćama sve više razmišljaju o opciji poroda u privatnoj ordinaciji vjerujući kako ni visok iznos ne može prepriječiti dostojanstveniji porod.

Drugima, nažalost, ostaje slušati o pozitivnim iskustvima i nadati se da će u trenutku kada beba odluči stići na svijet, dežurni tim biti pristupačan, solidaran i dostojanstven kakav bi uvijek trebao biti.