Ako ste i prije trudnoće patili od zatvora, tvrdih i neredovitih stolica, stanje bi se u trudnoći moglo još i pogoršati. Zašto? Zbog hormona, naravno. Progesteron je krivac za vaše probleme s probavom. U povišenim razinama on utječe na omekšavanje i opuštanje tkiva što je dobro prilikom poroda. No istovremeno on omekšava stijenke crijeva, pa su peristaltički pokreti prelagani i prespori te hrana kroz probavni trakt prolazi polako i tromo. U drugom, a posebnom u trećem tromjesečju doći će i do snažnog pritiska bebe na crijeva što otežava protok ostataka hrane i njihovo izbacivanje.

Sve trudničke tegobe najbolje je rješavati prirodnim putem (ako je to moguće). I za zatvor ili opstipaciju, kako se to stručno kaže, postoji nekoliko prirodnih lijekova koji bi trebali “pokrenuti stvari”.

 

1. Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlakna bismo trebali jesti stalno, bez obzira jesmo li trudne ili ne, zato što vlakna pomažu izbaciti iz crijeva nerastopljene i neprobavljive ostatke hrane. Lanene sjemenke i bademi, voće i povrće, cjelovite žitarice, sve vrste grahorica i mahunarki te suhe šljive, smokve i bobičasto voće bogati su vlaknima i trebali bi svakodnevno biti dio menija. Ako istovremeno patite od mučnina pa vam nije do hrane, pokušajte ipak pojesti zobene mekinje s voćem (idealno šljiva i smokva) ili pak neki od prirodnih dodataka prehrani na bazi biljke indijski trputac, također poznate kao psyllium, psilium ili buhačica (Plantago ovata) koja dokazano djeluje protiv zatvora.

2. Lubenica je tajni lijek

Iako nam nije dostupna tijekom cijele godine, lubenicu su, kao ključnu namirnicu koja “otvara”, preporučivale babice još prije stotinu godina. Čak su ponekad kuhale sjemenke lubenice kako bi napravile čaj trudnicama koje su patile od opstipacije. Lubenica je prepuna vode, a upravo puno tekućine pomaže ostacima hrane da se očiste iz crijeva.

3. Nadomjesci magnezija i hrana bogata magnezijem

Liječnici kažu da su nadomjesci vitamina i minerala (idealno pod nadzorom) sigurni tijekom trudnoće. Trudnice koje nisu obavile nuždu nekoliko dana mogu pokušati s nadomjescima ili suplementima magnezija i hranom bogatom magnezijem. Hrana koja je prirodno bogata magnezijem je zeleno lisnato povrće poput kelja, kupusa, blitve, brokule, ali i razni orašasti plodovi te mahunarke. Magnezija ima i u nekim mineralnim vodama.

4. Čaj od kamilice

Kamilica se već stoljećima koristi kao sredstvo za smirivanje probavnog trakta i cijelog organizma. Naime, kada danima imate problema s pražnjenjem crijeva, cijelo tijelo se muči i neizbježno je osjećati određenu napetost i neugodnost. Čaj od kamilice malo će vas smiriti, ali nemojte piti više od 2 šalice dnevno.

5. Promijenite položaj

Neke poze u jogi dokazano potiču rad crijeva i izbacivanje vjetrova. Najbolja poza je Pawanmuktasana, ali nju nećete moći raditi u fazi trudnoće kada vam je trbuh doista velik. Prije vježbanja joge konzultirajte se s liječnikom i svakako se prepustite u ruke majstorima koji imaju iskustva u radu s trudnicama.