Svaka trudnica koja se interesira kako poboljšati zdravlje svoje bebe u trbuhu, prije ili kasnije naići će na podatak da je u trudnoći jako dobro uzimati suplemente ribljeg ulja koji su najčešće dostupni u obliku kapsula. Dugo se vjerovalo da riblje ulje i njegovi sastojci poboljšavaju mentalni razvoj bebe i imaju niz pozitivnih učinaka na zdravlje mame i bebe. No dugogodišnja studija Sveučilišta u Adelaideu otkriva da to nije istina.

Ono što su konkretno proučavali stručnjaci u ovoj najnovijoj studiji je utjecaj ribljeg ulja na razvoj postporođajne depresije i utjecaj na kognitivni razvoj bebe.

Ključni sastojak ribljeg ulja, takozvana DHA kiselina, navodno djeluje blagotvorno na kognitivni razvoj beba i uobičajeni je sastojak u prenatalnim vitaminima i mliječnim formulama za bebe. Stoga mnoge trudnice pribjegavaju raznim nadomjescima ili suplementima bogatim DHA kiselinom, među kojima su najpopularnije kapsule ribljeg ulja. Dnevna preporučena količina je 200 mg/d.

U novoj studiji koja je trajala čak pet godina, sudjelovale su dvije grupe žena. Jedna grupa trudnica je tijekom trudnoće uzimala suplemente ribljeg ulja, a druga grupa je unosila biljna ulja. Prva grupa trebala je zbog DHA kiseline pokazivati smanjeni rizik od nastanka postporođajne depresije, a njihove bebe bolje kognitivne rezultate u dobi od 1,5 godine, ali ništa od toga nije se dogodilo. Uopće nije bilo razlike po pitanju ovih rezultata između dvije grupe trudnica.

Kako autori studije objašnjavaju ove rezultate? Navodno su studije koje su uvele trend konzumiranja kapsula ribljeg ulja, odnosno “dokazale” benefite DHA kiseline na majku i bebu tijekom trudnoće obuhvaćale vrlo mali broj žena kroz vrlo kratko razdoblje. Osim toga, u istraživanja su bile uključene trudnice koje su i prije trudnoće kroz duži period uzimale riblje ulje, nisu ga počele konzumirati s početkom trdunoće te su bile vrlo osviještene po pitanju vlastita zdravlja i godinama prije drugog stanja.

Zaključak je da riblje ulje ne može odmoći i ne može štetiti. DHA kiselina važna je za opće zdravstveno stanje ljudskog organizma, ali ne treba očekivati neke konkretne bolje rezultate kad su kognitivni razvoj bebe ili postporođajno emotivno stanje majke u pitanju.