Stručnjaci iz Australije razvili su novi tretman koji bi trebao ublažiti i smanjiti broj astmatičnih napadaja kod trudnica te minimizirati izloženost bebe u trbuhu lijekovima za astmu. Nova terapija direktno otkriva upalu dišnih puteva i to mjerenjem tzv. “djelića izdahnutog dušik oksida”, odnosno jednostavnim mjerenjem izdahnutog daha.

Iz spomenutog mjerenja stručnjaci će moći identificirati astmu kod trudnica koje imaju upalu dišnih puteva, ali bez standardnih simptoma i propisane terapije.


Stručnjaci su mjerenjem daha uspjeli trudnicama koje su sudjelovale u istraživanju, složiti puno učinkovitije terapije, pa je u skladu s učinkovitijim terapijama kod njih bilo zabilježeno manje astmatičnih napadaja. Ključne promjene u propisanoj terapiji značile su obično da su nakon mjerenja trudnice dobivale terapiju kortikosteroidima češće, ali u manjim dnevnim dozama.


Problem koji ovaj novi tretman rješava je netočno propisivanje terapije trudnicama. Naime, često se događa da astmatičarima kojima se terapija propisuje isključivo na temelju uočavanja standardnih simptoma (kratkoća daha, kašalj, kihanje i sl.), propisana terapija bude “prejaka” ili “preslaba”.


Metoda mjerenja “djelića izdahnutog dušik oksida” daje vrlo točne podatke o stupnju upale dišnih puteva, pa se i potrebna terapija može vrlo precizno odrediti u skladu sa stvarnim potrebama, a s ciljem da ona bude što manje štetna za bebu koja se razvija u maminu trbuhu, ali i samu trudnicu.


Metoda će ubrzo biti predstavljena na medicinskim konvencijama diljem svijeta, pa se možemo nadati da će je usvojiti i klinike i bolnice u Hrvatskoj.