Po najnovijim studijama, putovanje avionom ne predstavlja nikakav dodatni rizik ni za trudnicu ni za njezino nerođeno dijete, ali to vrijedi do 37. tjedna trudnoće. Naime, zdrave trudnice koje trudnoću prolaze bez komplikacija mogu sigurno letjeti zrakoplovom sve do 37. tjedna trudnoće, a ako lete u u zadnjim tjednima trudnoće, najopasnija komplikacija koja im se može dogoditi na 10 000 metara iznad zemlje je preuranjeni porođaj, tvrdi znanstvenik s Royal Collega.

Buduće majke ne moraju se bojati leta kao potencijalnog medicinskog rizika, naravno ako se prije savjetuju s liječnikom i ako je njihova trudnoća uredna. Trudnice najčešće kao najveće strahove kod letenja ističu bojazan zbog prolaska kroz sigurnose kontrole odnosno tzv. skenere, pritisak zbog nedostatka kisika ili zbog duboke venske tromboze uzrokovane dugotrajnim sjedenjem.

Trudnice koje imaju rizičnu trudnoću ili medicinski uzrokovan strah od preuranjenog porođaja ili trudnice koje imaju višeplodnu trudnoću ne bi smjele letjeti nakon 32. tjedna trudnoće.

Najnovija studija potvrđuje i dosadašnje preporuke od strane Međunarodne Udruge putovanja zrakom. No, svejedno mnoge aviokompanije ne žele na svojim letovima trudnice, a posebno zabranjuju let onima koje su trudne više od 36 tjedana. Naime, neke kompanije traže liječničku potvrdu za sve trudnice trudne više od 28 tjedana kako bi potvrdile kad im je termin poroda.

Na što treba obratiti pozornost?

Trudnice u bilo kojem razdoblju trudnoće trebale bi obratiti posebnu pozornost na rizik od duboke venske tromboze, koja se posebno javlja za vrijeme dužeg perioda mirovanja. No, ovaj potencijalni problem lako se može riješiti pomoću elastičnih medicinskih kompresijskih čarapa pa se stoga potencijalne komplikacije ne bi trebale ni pojaviti.

Tjelesni skeneri, koji se najčešće sastoje od ionizirane radijacije zbog sigurnosnih provjera, također ne stvaraju dodatni rizik na trudnice zbog niskih doza radijacije.

Dakako, ginekolozi moraju provesti opsežan medicinski pregled trudnice i obratiti pozornost na sve potencijalne faktore koji bi mogli ugroziti rizik majke ili djeteta, posebno ako trudnica već boluje od anemije, ozbiljnih srčanih ili respiratornih problema ili nedavnih fraktura kostiju.

Profesor Ian Greer sa Sveučilišta u Liverpoolu ističe kako trudnice s urednom trudnoćom nemaju razloga bojati se niti izbjegavati letenje, kao ni one koje su tek na početku trudnoće. Od letenja bi se trebale suzdržavati žene koje su u prošlosti imale pobačaje ili izvanmaternične trudnoće, odnosno najprije napraviti opsežan pregled.

Zrakoplovne kuće “pribojavaju” se trudnica u zrakoplovima ne samo zbog preuranjena poroda već i zbog smanjene pokretljivosti trudnica u slučajnu nesreće i eventualne evakuacije.

Pa, drage trudnice, ukoliko se spremate na putovanje avionom, svakako prije toga posjetite svog liječnika i napravite potrebne pripreme.