Znanstvenici su došli do zapanjujućih otkrića kada je riječ o pušenju tijekom trudnoće.

Istraživanje je pokazalo da bebe čije su majke u trudnoći uživale nikotin imaju niže razine hormona stresa i smanjeno reagiraju na stres. Također, uočene su i promjene u DNK kad je riječ o genu koji regulira prolaz hormona stresa od majke do fetusa.

Svima je poznato da pušačice obično rađaju manju djecu, nerijetko prije vremena, koja su podložnija zdravstvenim komplikacijama. Upravo su zato znanstvenici odlučili podrobno istražiti posljedice pušenja tijekom trudnoće na bebin hormon stresa, takozvani kortizol, ali i na DNK posteljice, organa čija je funkcija razmjena tvari između organizma majke i organizma ploda.

„Rezultati naših istraživanja pokazuju da takva novorođenčad možda neće adekvatno reagirati na izazivače stresa. Njihov obrambeni sustav najvjerojatnije neće biti pripremljen za svakodnevne stresne situacije, posebice u beba koje žive u stresnijoj okolini; gdje manjka financijskih sredstava i roditeljskih vještina“, kazala je voditeljica projekta Laura Stroud.

Znanstvenici su otkrili da bebe izložene dimu cigarete u startu imaju snižene razine kortizola, što se nije promijenilo za vrijeme neurobihevioralnog testa. Smanjena reakcija na stres ostala je nepromjenjiva u svih sedam neurobihevioralnih testova kojima su novorođena djeca bila podvrgnuta u prvom mjesecu života.

“Promjene na hormonima stresa, reakcijama na stres i DNK mogle bi objasniti vezu između trudnica koje puše i rizika od nastanka poremećaja u ponašanju njihove djece, kao i ovisnosti o nikotinu kasnije u životu“, kazala je Stroud.

Rezultati istraživanja – koji potvrđuju da je pušenje tijekom trudnoće štetno za bebe – nude još jedan razlog zašto bi svaka trudnica trebala prestati pušiti, ali i ukazuju na potrebu za ranom intervencijom kako kod beba, tako i kod majki.