Psorijaza je najrasprostranjenija autoimuna bolest od koje samo u Hrvatskoj boluje oko 80.000 osoba. Najčešće se manifestira u obliku crvenih žarišta na koži koji svrbe, ljušte se ili krvare. Psorijaza je kronična, ne može se izliječiti, bolna je i u mnogočemu može ograničavati život oboljelih. Oko 30% oboljelih od psorijaze razvije i tzv. psorijatični artritis. Mnogi simptomi mogu se ublažiti raznim pripravcima, no koliko su oni opasni i preporučljivi za korištenje kod trudnica i kod dojilja?

Prije svega, svaka bi žena trebala obavijestiti svog ginekologa da boluje od psorijaze, jer će liječnik posebnu pažnju pridati tretmanima liječenja koji neće naštetiti razvoju i zdravlju bebe i majke koja ulazi u vrlo osjetljivo razdoblje. Treba se striktno držati terapije koju je odredio liječnik tijekom trudnoće i dojenja. Donosimo i nekoliko najnovijih informacija i smjernica vezanih za liječenje simptoma psorijaze kod trudnica i dojilja.

National Psoriasis Foundation, odnosno Nacionalna zaklada za oboljele od psorijaze iz SAD-a i njezini stručnjaci izdali su nove smjernice za liječenje, odnosno preporučili da primarni tretman bude topikalni, odnosno vanjska, lokalna upotreba specijalnih krema, losiona i gelova koji ublažavaju svrbež, iritaciju i crvenilo te ovlažuju kožu. Jedan od njih je petrolejski gel, za kojeg, primjerice, nisu utvrđene nuspojave štetne za bebu ili mamu.

Nakon krema i gelova, smiju se koristiti male do umjerene doze steroida lokalnim nanošenjem na kožu, a tek u trećem tromjesečju i ukoliko je nužno tzv. visokopotentni topikalni steroidni preparati.

Fototerapija uskopojasnim ultraljubičastim zrakama B (UVB) i druge terapije svjetlom također spadaju u tzv. sekundarnu liniju tretmana za trudnice. Kod teških oblika psorijaze također se uzimaju lijekovi: retinoidi (acitretin), imunosupresivi (ciklosporin), citostatici (metotreksat) te u novije vrijeme biološki lijekovi, a koji dijeluju tako da mijenjaju biološki odgovor organizma (imunološki sustav). Njih posebno treba pažljivo uzimati u drugom i trećem tromjesečju i uz obavezni nadzor liječnika. Dojilje pak bi spomenute lijekove trebale u potpunosti izbjegavati. Još uvijek nema dovoljno istraživanja, pa tako ni znanja, koliko su ti lijekovi štetni u vrijeme dojenja, pa je najbolje postupati kao i sa svim drugim lijekovima – izbjegavati ih.

Liječenje psorijaze kod trudnica i dojilja predstavlja veliki izazov zbog nuspojava koje neki lijekovi imaju. S druge strane, teško je za očekivati da ćemo u dogledno vrijeme imati više odgovora o utjecaju lijekova i tretmana na bebe i majku, jer se istraživanja na trudnicama smatraju neetičnima i rijetko se provode. Važno je da trudnica tretman uzima pod nadzorom i u dogovoru s liječnikom te da pažljivo prati eventualne nuspojave.

Isto tako, psorijaza je prilično nepredvidljiva. Kod nekih žena se simptomi smiruju i događaju se vidna poboljšanja, dok se kod drugih simptomi pogoršavaju. Tu nema nikakvog pravila i kod svake trudnice je drugačije. Kada trudnica stigne u rodilište, svakako bi trebala napomenuti da boluje od psorijaze.

Neka istraživanja koja jesu provedena, a vezana su za razvoj i utjecaj psorijaze na trudnice, pokazala su da ova bolest može otežati porod te uzrokovati preuranjeni porod i preeklempsiju. Isto tako, istraživanja su pokazala da djeca majki koje boluju od psorijaze u prosjeku imaju i nižu porođajnu težinu, od beba zdravih mama.

Psorijaza i dojenje

Ukoliko bolujete od psorijaze, slobodno možete dojiti, jer ova bolest nije zarazna. Sam porod je veliki hormonalni šok za organizam žene, pa se može dogoditi pogoršanje simptoma psorijaze, a pogoršanje može biti potaknuto i drugim “problemima” – nedostatkom sna, promjenom prehrane, stresom i sl.

Kako smo već spomenuli, u liječenju izbjegavajte lijekove koji mogu završiti u mlijeku, odnosno organizmu vaše bebe. Pokušajte s prirodnim tretmanima kao što su slane sobe, kupke, losioni koji se primjenjuju lokalno na koži i sl. Ukoliko se psorijaza pojavi na grudima, odnosno bradavicama, ona neće smetati bebi, ali će za vas biti bolna i neugodna. Tada se svakako posavjetujte s liječnikom što je najbolje za dijete i za vas.