Iako se u početku s trudnoćom sve može činiti u redu, nijednu ženu ništa ne može pripremiti na to da bi nešto odjednom moglo poći po krivu. Upravo u prvom tromjesečju događa se najveći broj spontanih pobačaja, čiji se uzrok često ne zna sa sigurnošću.Uz tugu i osjećaj bespomoćnosti koji se tada javlja, većina žena zapravo želi saznati upravo što je pošlo po zlu, kako bi na vrijeme moglo spriječiti isti scenarij.

Međutim, mnogi će liječnici istaknuti upravo to kako se radi o izoliranom slučaju, te što god da je pobačaj uzrokovalo teško da će se opet ponoviti. Činjenica je kako većina žena ne može saznati točan uzrok kada se radi o slučaju koji se ne ponavlja. Međutim, postoji nekoliko uzroka koji se mogu izdvojiti kao najčešći.

Kromosomske anomalije kao uzrok pobačaja

Nekoliko je istraživanja potvrdilo kako čak 60 posto pobačaja uzrokuju abnormalnosti povezane s kromosomima. Pri samom začeću, kromosomi muških i ženskih spolnih stanica jednostavno se ne “poslože” onako kako bi trebali. Plod tada nema šanse za normalan daljnji razvoj i doći će do spontanog pobačaja. Iako se često radi o izoliranom slučaju, kod parova koji su prošli kroz nekoliko pobačaja moguće je da se radi o trajnim anomalijama koje na njih ne utječu, no prenose se na dijete.

Kada su uzrok anomalije ove vrste, nakon jednog pretrpljenog pobačaja preostaje vam samo strpljenje. Velike su šanse da će iduća trudnoća proteći u redu, bez ikakvih komplikacija. U slučaju da zabrinutost ne prolazi, uvijek vam preostaje testiranje. Laboratorijskim testovima utvrđuje se postoji li neki oblik abnormalnosti koji bi mogao utjecati i na iduću trudnoću. Za testove ove vrste ipak je potrebno izdvojiti malo veću svotu novca. No, ako ste u mogućnosti, može vam otkloniti eventualni strah od iduće trudnoće.

Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici kao da spadaju u boljke modernog doba. Stres i ubrzani način života kod mnogih žena dovodi do neredovitog menstrualnog ciklusa uzrokovanog upravo ovom anomalijom. Ono što stvara “pomutnju” u tijelu, kako u ciklusu tako i tijekom trudnoće, jest veća količina testosterona.

Uz to što policistični jajnici otežavaju samo začeće, mogu igrati i veliku ulogu u induciranju spontanog pobačaja. U slučaju da vam je ovo stanje dijagnosticirano već prije, s ginekologom se dobro savjetovati prije samog pokušaja začeća. Hormonska terapija uobičajena je kad su policistični jajnici u pitanju. Uz primjenu adekvatne terapije i liječnički nadzor, šanse za spontani pobačaj ne bi trebale biti velike.

Bakterijske infekcije

Bakterije su sastavni dio ženinog reproduktivnog sustava i štite ga od mnogih bolesti i stanja. Međutim, njihov povećan broj može uzrokovati infekcije koje se inače jednostavno liječe vaginaletama i kremama, kratkotrajnim tretmanom. Međutim, kad je trudnoća u pitanju, bakterijske infekcije mogu ostaviti posljedice.

Kod trudnica se događa to da bakterije oblože stijenke maternice, te onemoguće plodu daljnji razvoj. U dosta slučajeva simptomi koji bi mogli ukazivati na infekciju u potpunosti izostanu, te je potrebno laboratorijskim testiranjem utvrditi prisutnost infekcije. Međutim, stručnjaci naglašavaju kako su rijetki slučajevi u kojima zaista i dođe do spontanog pobačaja.

Redovitim kontrolama za vrijeme trudnoće, ginekolog će na vrijeme otkriti nepravilnosti, a bakterijske infekcije tada se mogu jednostavno liječiti antibioticima. Danas se na tržištu može pronaći zaista velik broj antibiotika koji neće naštetiti djetetu tijekom provođenja tretmana.