Porod je iskustvo koje itekako iscrpljuje ženino tijelo. Stoga je svakoj trudnici jasno kako će biti potrebno određeno vrijeme da se njeno tijelo vrati u normalu. Bolovi i nelagoda u području trbuha stvari su na koje će se svaka mlada majka pripremiti. Osjećaj nelagode može potrajati i do nekoliko tjedana nakon poroda, a ono što će većinu žena još više iznenaditi jest i tip te područje boli ili druge vrste nelagode. Činjenica je kako niti drugi dijelovi tijela nisu imuni na promjene do kojih nakon poroda dolazi.

Bolovi i nelagoda nakon poroda

Rebra, zglobovi, mišići duž tijela – nijedno od navedenog nije imuno na bol koja se javlja nakon poroda. To ne bi trebalo čuditi, budući da je tijelo prošlo kroz iscrpljujući proces, nakon kojeg se javlja osjećaj sveopće malaksalosti. On sa sobom donosi bolove u cijelom tijelu, kao i pretjeranu osjetljivost na podražaje. Stoga nije neobično da žene osjećaju bol prilikom malo jačeg pritiska na kožu, no svi bi se simptomi trebali povući kroz nekoliko dana.

Osim boli u području abdomena, mnoge se majke iznenade kada osjete nešto što ih neodoljivo podsjeća na menstrualne grčeve. I doista, riječ je o jednoj vrsti kontrakcija. One se sada, međutim, javljaju kao posljedica skupljanja maternice na normalnu veličinu, kakva je bila prije trudnoće. Riječ je o procesu koji ne traje dulje od tjedan dana.

Krvarenje i pretjerano znojenje

Još jedna stvar koja je tijekom poroda sasvim očekivana jest krvarenje. No, mnoge žene ostanu šokirane količinom krvarenja i nakon poroda. Ono može potrajati i do 4 tjedna, iako se već nakon nekoliko dana značajnije smanjuje. Stoga će vam u ovom periodu najbolji saveznik biti veliki ulošci.

Buditi se u lokvi znoja također nije neuobičajeno, ističu liječnici. Pogotovo u prvim danima nakon poroda. Znojenje tijekom spavanja zapravo je posljedica vraćanja hormona u tijelu u  ravnotežu i spada u normalne pojave. Uz to, ženino tijelo nakon poroda još uvijek sadrži velike količine tekućine, a znojenje je jedan od načina za rješavanje tih nakupljenih viškova.

Zatvor i ispadanje kose

Trudnoća i porod svoj će trag ostaviti i na probavnom sustavu. Zatvor koji može trajati i nekoliko dana također je pojava s kojom su se susrele mnoge majke. On može imati nekoliko uzroka. Prvi je na psihološkoj osnovi, odnosno posljedica je tjeskobe i straha u slučaju da žena još uvijek ima šavove nakon obavljene epiziotomije. Drugi je isključivo fizički, i posljedica je skupljanja abdomena i “reorganizacije” unutar njega. U svakom slučaju, probajte se opustiti i unositi dovoljne količine tekućine u organizam. Kroz nekoliko dana sve bi se trebalo vratiti u normalu.

Čini li vam se kako je vaša kosa nakon poroda odjednom tanja, možda ste u pravu. Pojačano ispadanje kose u ovom se periodu javlja kao posljedica opadanja razine hormona u tijelu. Međutim, stručnjaci kažu kako ne morate strahovati od toga da će se ispadanje nekontrolirano nastaviti, te da ćete ubrzo oćelavjeti. Kod mnogih žena kosa tijekom trudnoće postane gušća, te u razdoblju nakon poroda tijelo jednostavno odbacuje taj “višak” kose. U razdoblju od otprilike tri mjeseca, vaša bi kosa trebala biti onakva na kakvu ste i navikli.