Štitnjača je žlijezda o kojoj malo tko razmišlja dok ne počne izazivati probleme. Žlijezda je duga otprilike 5 centimetara i u obliku je leptira. Nalazi se u prednjem dijelu vrata odmah ispod ždrijela, a svako “krilo” prostire se sa svake strane dušnika. Zajedno s drugim dijelovima endokrinog sustava, zadatak štitnjače je da proizvodi hormone. Ona također pohranjuje te hormone i otpušta ih po potrebi u krvotok.

Hormoni koje proizvodi štitnjača vrlo su važni jer utječu na metabolizam, težinu, disanje, funkcije živčanog sustava, snagu mišića, temperaturu tijela i menstrualni ciklus. Ako štitnjača proizvodi premalo ili previše hormona, gotovo svaki organ u tijelu to će osjetiti u negativnom smislu.

Hipotirodizam je bolest koju opisujemo kao lučenje premalo hormona štitnjače, a ako je lučenje prejako, to stanje nazivamo hipertirodizam. S obzirom na to da štitnjača utječe na menstrualni ciklus, žene s disfunkcijom rada štitnjače mogu imati poteškoća sa zatrudnjivanjem.

Ako trudnica ima problema s radom štitnjače, liječnici to trebaju s velikom pažnjom uzeti u obzir. To ne znači da će u trudnoći nešto poći po krivom i trudnoća može biti normalna i zdrava, kao i beba, ali vrlo je važno s liječnicima razgovarati i dobiti sve potrebne informacije. Tijekom trudnoće štitnjača se treba redovito kontrolirati, a propisani lijekovi uzimati po točno dogovorenom rasporedu.


Kako trudnoća utječe na štitnjaču?

Ukratko rečeno, štitnjača kontrolira naš metabolizam. Rad štitnjače regulira hormon TSH (tireostimulirajući hormon ili tireotropni hormon) kojeg luči hipofiza. Trudnoća pokreće proizvodnju mnogih hormona, a jedan od njih je hCG (humani korionski gonadotropin). U ranoj trudnoći, rastuća posteljica tvori hCG hormon. Taj hormon potiče produkciju hormona progesterona koji je ključan za razvoj fetusa i ako njegova razina nije dostatna, može doći do spontanog pobačaja. Što hormoni TSH i hCG imaju zajedničko? Hormon hCG može u organizmu oponašati hormon TSH i tako hiperstimulira rad štitnjače. Naime, molekularna struktura oba hormona vrlo je slična, bez obzira što jedan odražava trudnoću, a drugi stimulira rad štitnjače.

Oba hormona sastoje se od dvije različite proteinske podjedinice. Jedna se zove “alfa”, a druga “beta”. Alfa proteinska podjedinica u hormonima hCG i TSH je identična, dok se beta podjedinica podudara sa 40 posto u oba hormona. Zbog toga visoke koncentracije hCG u organizmu trudnice mogu zbuniti štitnjaču i poslati joj poruku da proizvodi što više svojih hormona. Drugim riječima, hCG se ponekad ponaša kao TSH, a to je ujedno i razlog zbog kojeg testovi u prvom tromjesečju pokazuju hiperaktivnost štitnjače, te bi ih svakako trebalo ponoviti u drugom tromjesečju kada se razina hormona hCG u organizmu trudnice stabilizira.

Štitnjača fetusa postaje aktivna u 12. tjednu trudnoće. Do tada, fetus ovisi o hormonima majčine štitnjače, a koji su vrlo važni za razvoj mozga i živčanog sustava bebe.

Štitnjača također postaje uvećana tijekom trudnoće, ali ne toliko da bi se okarakterizirala kao abnormalna na rutinskom pregledu. Ako je štitnjača vidno povećana to može biti znak oboljenja žlijezde.

No problemi sa štitnjačom teško se dijagnosticiraju tijekom trudnoće, jer su razine hormona štitnjače prirodno malo povišene no inače, a ostali simptomi često se povezuju s uobičajenim simptomima trudnoće. Stoga je vrlo važno da trudnica kod koje se samo i sumnja da bi mogla imati problema sa štitnjačom, bude upućena doktoru specijalistu endokrinologu.

Kako problemi sa štitnjačom utječu na trudnoću?

Ovisno o tome boluje li trudnica od hipertirodizma ili hipotirodizma, nekontrolirani poremećaji rada štitnjače mogu izazvati brojne probleme i rizike i za majku i za bebu. Među njima su: kongestivno zatajenje srca, neurološki deficiti kod fetusa, pobačaj, nepravilan razvoj fetusa ili neonatalna Gravesova bolest (hiperaktivna funkcija štitnjače kod novorođenčeta).

Bolesti štitnjače imaju autoimunu komponentu, pa treba isključiti i sve moguće autoimune bolesti kod majke.

Vrlo je važno da trudnica s disfunkcijom rada štitnjače uravnoteži prehranu koja treba biti zdrava, da u prehrani koristi jod (ili putem multivitaminskih pripravaka) koju štitnjača koristi za proizvodnju hormona, da uzima propisane lijekove i regulira lučenje hormona štitnjače.