Nove mame uz oporavak, postporođajno krvarenje, brigu o bebici, istodobno ushićenje i padove raspoloženja imaju zaista mnogo toga s čim se moraju nositi prvih tjedana nakon poroda. Često u svemu tome važnu ulogu imaju i hormoni koji su odgovorni za brojne promjene u našem tijelu. Za neke promjene žene su i prije samog poroda informirane, no uglavnom je teško unaprijed znati što očekivati i koje se sve pomalo neugodne situacije događaju s tijelom poslije trudnoće i poroda.

1. Učestalo tuširanje

Ono čega će poslije poroda uslijediti mnogo, je – tuširanje. Osim što je iznimno dobro i korisno za higijenu intimnih područja, zasigurno će dobro doći i za opuštanje. Nakon poroda krvarenje obično traje 4 do 6 tjedana, dok ono pojačano potraje prva 2 tjedna. U ovom razdoblju važno je obratiti pozornost na redovito mijenjanje higijenskih uložaka. Neka budu pamučni i meki, kako bi se osjećale što udobnije, posebno ako imate šavove.

Važni savjeti za higijenu nakon poroda:

– koristite blagi sapun

– lagano, najbolje gazom isperite vaginalno područje (ovo je poželjno ponavljati i nakon svakog odlaska u toalet)

– ako ste šivani, vrlo je važno da vaginalno područje kako bi što prije zacijelilo, bude što više suho, pa se poželjno lagano obrisati mekanim ručnikom ili krpicom

– koristite jednokratne gaćice koje su mekane i tanke, a jednako su poželjne i nakon vaginalnog poroda i poroda carskim rezom

Osim toga, obilno znojenje u prvim danima i tjednima nakon poroda nije ništa neobično, riječ je “samo” o hormonima. Znojenje nakon poroda je najčešće izrazito neugodna mirisa koji se nikako ne može spriječiti, pa će vas samo još češće tjerati na odlazak na tuširanje.

2. Peckanje prilikom mokrenja

Pritisak na međicu (područje između vagine i anusa) za vrijeme poroda iznimno je velik i neovisno o tome jeste li imali epiziotomiju ili vaginalno pucanje, područje je iznimno bolno. To i nije ništa neobično, jer ipak se na tom području tijela dogodila određena trauma. Urin je inače slan, a zbog blizine uretre i međice normalno je da dolazi do dodirivanja bolnih područja, a time i peckanja prilikom mokrenja. Nimalo ugodan osjećaj koji je gotovo nemoguće izbjeći. Kako bi djelomično izbjegli peckanje potrebno je piti mnogo tekućine kako bi urin bio što razrjeđeniji, a time i manje slan. Osim toga, prije mokrenja možete se prebrisati s većom količinom tople vode, koja će se cijediti s urinom za vrijeme mokrenja i time spriječiti direktan utjecaj mokraće na peckanje.

3. Koža trbuha pretvorila se u “žele”

Koža nažalost, nema svojstvo brzog utezanja koje bi ponekad željeli da ima. Jednom kada se rastegne, potrebno je dosta vremena i strpljenja, ali ima i određeni limit do kojeg se vraća na prijašnje stanje. Ako ste imali “terminsku” trudnoću, koža je imala period od punih 9 mjeseci kako bi se rastegnula, stoga dajte joj isto tako dovoljno vremena kako bi se vratila na staro. Kako bi pomogli trbuhu da se vrati na “stari” izgled ili onaj koji očekujete, pokušajte sa zdravom prehranom, vježbom i konzumiranjem mnogo tekućine, dakle sa zdravim životom. Također, ako vam je ugodno, nosite steznik ispod odjeće, posebno ako se zbog toga osjećate bolje.

4. Noge su prošarane venama i podsjećaju na mapu

Varikozne vene česta su nuspojava trudnoće. Uglavnom nastaju zbog poremećaja u radu hormona i povećanog pritiska na glavne krvne žile u području zdjelice. Kako bi ih spriječili, nažalost vrlo se malo može učiniti. Posebno ako vam se čini da je poremećaj genetski uvjetovan, ako ih je imala vaša mama, teta, baka ili sestra, vjerojatno će pogodit i vas. Kako bi pokušali spriječiti daljnje širenje varikoznih vena i njihov daljnji nastanak pokušajte:

– za vrijeme trudnoće ne dobiti više od 10 – 12 kilograma

– izbjegavajte stajanje u istom položaju kroz duže vrijeme; kretanje i hodanje potiču protok krvi

– izbjegavajte sjedenje na istom mjestu kroz duže vrijeme

– pijte dosta tekućine (vode)

– izbjegavajte nošenje uske odjeće

5. Nedostatak seksualnog libida

Mnogim ženama potrebni su i mjeseci nakon poroda kako bi im se vratio seksualni nagon. Osim fizičkih, na povratak na staro ponajviše utječu i prezauzetost brigom za bebu i kućanstvo, umor i neispavanost. Iako vam je majčinstvo i roditeljstvo postalo najvažnija briga, odnos s partnerom ne smije ostati zanemaren, jer iako ste sad roditelji i sve se promijenilo, ljubavi i vremena jednog za drugo ne smije izostati.

Prije nego se ponovno upustite u seksualne odnose, važno je da se osjećate fizički dobro i spremno, i svakako se preporučuje najprije dobiti zeleno svjetlo od ginekologa na pregledu koji obično uslijedi oko 6 tjedana nakon poroda.

5. Hemoroidi

Pojava hemoroida nakon poroda učestala je pojava. Obavljanje velike nužde izaziva brojne neugodnosti, isto kao i mokrenje. Žene se uglavnom boje pucanja šavova pa u mnogim slučajevima odgađaju odlazak na toalet. Kako bi spriječili neugodnosti pokušajte piti što više vode i konzumirajte veće količine voća i povrća, posebno onog s većim brojem vlakana.

6. Beba je centar svega

“Ne marim više za ništa osim za bebu”, zasigurno su to pomislile sve majke u prvim mjesecima majčinstva. Iako je to posve normalno kao i što je normalno da je beba postala najvažniji dio vašeg života. Itekako u vama i dalje postoji interes za drugim stvarima, samo je malo pao u drugi plan. I tamo će vjerojatno ostati barem nekoliko mjeseci. Dajte si vremena kako bi se sve posložilo. Osim toga, ako imate “unutarnje” borbe i česte promjene raspoloženja možda i nije loše da o tome porazgovarate i sa stručnom osobom, jer iako je najdivnije postati majkom, ponekad je taj period za ženu i najstresnije razdoblje u životu.