Najveće europsko istraživanje prekomjerne težine financirano sredstvima Europske komisije aktiviralo je alarm za uzbunu. Nakon trogodišnjeg rada na projektu, znanstvenici su pozvali na hitnu akciju kako bi se spriječila pretilost žena u reproduktivnim godinama.

Autori studije ističu da su djeca koju su rodile pretile majke u rizičnoj skupini od nastanka zdravstvenih problema kasnije u životu. Stoga bi svaka trudnica trebala imati na raspolaganju nutricionista i psihologa koji će im pomoći da zaštite zdravlje nerođene djece, smatraju stručnjaci.

 

Dugoročne posljedice na zdravlje djeteta

U jednoj od najopsežnijih studija koje propitkuju utječe li pretilost trudnica na dugoročno zdravlje djeteta, znanstvenici su ujedinili snage i objedinili rezultate nekoliko istraživanja diljem Europe.

Ključno istraživanje, koje uključuje 13 000 ispitanika, pokazuje da djeca pretilih trudnica imaju povećan rizik od srčanih oboljenja i udara te od dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Drugo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Edinburghu potvrđuje da žene s prekomjernom masom tijekom trudnoće jedu hranu bogatu šećerima i zasićenim masnoćama, koja ima malo vitamina i minerala, za razliku od žena normalne tjelesne mase.

 

Najkritičnije je zadnje razdoblje trudnoće

“Moramo usmjeriti pozornost na prevenciju pretilosti djevojčica, budućih majki“, kaže voditeljica projekta dr. Patricia Iozzo, iz talijanskog Nacionalnog istraživačkog centra u Pisi.

Iozzo ističe da je zadnji period trudnoće posebno važan. Ona smatra da djetetovo metaboličko zdravlje – uključujući masti i šećere u njegovoj krvi – može biti narušeno ako majka nabaci previše nezdravih kilograma pred kraj trudnoće.

Rezultati ovih istraživanja trebali bi odaslati snažnu poruku trudnicama da mogu mnogo toga dobroga učiniti za zdravlje svog budućeg djeteta još dok je u utrobi. Iznimno je važno da jedu zdrave i uravnotežene obroke te da su fizički aktivne.

 

Važno je skinuti kilograme prije začeća

Žene koje pokušavaju zanijeti trebale bi imati idealnu tjelesnu težinu, kaže Louise Silverton, s Kraljevskog koledža za primalje (Royal College of Midwives). Ako imaju viška kilograma, trebale bi slijediti stroge upute liječnika što i kako jesti.

Dakako, pretile žene ili žene s viškom kilograma trebale bi dobiti podršku sustava u skidanju suvišnih kilograma kako bi bile sigurne da imaju idealnu tjelesnu masu prije nego što ostanu u drugom stanju.

 

Izvor: BBC / Dorian