Zapadna kultura ne poznaje tu praksu, no sve je više novih mama prakticira. Radi se konzumiranju posteljice nakon poroda, a za brži oporavak rodilje i kao prevencija za postporođajnu depresiju. “Ona je savršeno napravljena za mene, od mene i s mojim vlastitim hormonima”, kaže Tamara Guida, majka troje djece iz Denvera koja vjeruje da žene koje jedu vlastitu posteljicu izbjegavaju hormonalni krah.

“Prvi put sam posteljicu probala nakon drugog poroda i oporavak je bio odličan, mnogo bolji nego prvi te sam doista počela vjerovati u tu praksu”, kazala je mama Tamara za medije.


U istočnjačkim kulturama konzumiranje posteljice je poznata stvar, dok se u zapadnjačkoj medicini ta praksa smatra alternativnom. Tamara Guida proučila je sve blagodati posteljice na zdravlje rodilja i pokrenula biznis pod nazivom Fruit of the Womb (Plodovi maternice) koji se bavi pretvaranjem posteljice u tablete.


Malo je istraživanja posvećeno učincima posteljice na oporavak i hormonalni balans rodilje, a tablete napravljene od posteljice nemaju dozvolu Američke agencije za hranu i lijekove.


“Mnogi kućni lijekovi rade se prema recepturi naših mama i baka, a ovaj je baš jedan od takvih”, kazala je Shannon Ambrose, primalja koja je i sama probala tablete od vlastite posteljice nakon poroda drugog djeteta.


Ukoliko vas zanima sam proces nastajanja tableta i novosti vezane za praksu Fruit of the Womb, pratite blog Tamare Guide – http://www.placentapills.blogspot.com/