“Manje je bitno kako će se zvati, nek je živo i zdravo!” To prvo kažemo kad nas upitaju koje ćemo ime nadjenuti bebi. Ipak, htjeli mi to priznati ili ne, biranje dječjih imena jedan je od najuzbudljivijih trenutaka na početku roditeljstva kojem pridajemo veliku važnost i kojem se svaki put iznova veselimo.

Sudeći prema podatcima matičnih ureda koje je prikupio web portal znacenje-imena.com, većina roditelja u Hrvatskoj vole kraća i većinom tradicionalna imena. Ovaj put, zanimalo nas je koja su bila najpopularnija imena za bebe u glavnom gradu Hrvatske prošle godine.

Imena za dječake 2017. u Zagrebu

Tijekom 2017. godine u Zagrebu se najviše dječaka odazivalo na ime Luka. Luka je muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi “luks” što znači “svjetlost, svjetleći”. Ovo ime je na vrhu liste najčešće davanih imena dječacima rođenim u Hrvatskoj u proteklih 10 godina. Ime je veoma popularno i u raznim europskim zemljama. U Austriji je posljednjih 12 godina na listi popularnosti na prvom mjestu, a i u Njemačkoj je ime na samom vrhu liste. Na drugom i trećem mjestu našli su se Jakov i David. Odmah iza njih, slijede ih Ivan i Petar. Jan se naime, po prvi put našao među 15 najpopularnijih imena.

 1. Luka
 2. Jakov
 3. David
 4. Ivan
 5. Petar
 6. Matej
 7. Marko
 8. Mihael
 9. Filip
 10. Fran
 11. Josip
 12. Karlo
 13. Mateo
 14. Leon
 15. Jan

Imena za djevojčice 2017. u Zagrebu

Kao i pretprošle godine, Mia i Lucija zauzele su prvo i drugo mjesto. Nika se popela na treće mjesto, a odmah iza nje, na četvrtom mjestu našla se Ana koja je u posljednjih sto godina uvijek na vrhu top liste najpopularnijih imena. Inače, ime potječe iz starohebrejskog “Hannah” tj. “hanna” od korijena h-n-n, u značenju “milost, zahvalnost.” Tijekom desetljeća, od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anica, Anita, Anja, Ankica itd.

Na petom mjestu našla se Marija koja je latinska forma hebrejskog imena “Mirjam.” Samo značenje imena nije u potpunosti razjašnjeno. Neki tumače da je ime izvedeno od egipatskog “mry” što znači “voljena”, a neki smatraju da je ime nastalo od hebrejskog “mir” što znači “gorko” i “jam” što znači “more.”

 1. Mia
 2. Lucija
 3. Nika
 4. Ana
 5. Marija
 6. Sara
 7. Marta
 8. Elena
 9. Ema
 10. Petra
 11. Lana
 12. Eva
 13. Dora
 14. Iva
 15. Lara

Otkud Maša?

Iako se nije našla na listi 15 najpopularnijih ženskih imena u Zagrebu, Maša je 2015. prvi put ušla među prvih 30 imena. Maša je inače varijanta imena Magdalena ili Marija. Primjerice, u dalekoj Rusiji je zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marija, a Maša je jedna od najčešćih. Prije su se ovako zvale ruske bake od milja, kojima je pravo ime bilo Marija. Možda je i popularni dječji crtani film “Maša i medvjed” imao utjecaja na sve veću popularnost ovog imena.

Imena prije 100 godina i sad

Pogledamo li statistiku posljednjih sto godina, uočavamo da su se trendovi mijenjali. Nekad popularna imena tijekom godina nestala su s listi najčešćih, a njihova mjesta zauzela su neka druga imena. Ipak, pojedina imena uspjela su tijekom svih tih godina zadržati svoju čar i šarm. Ana i Marija kod djevojčica i Ivan i Petar, čini se da su imena kojima godine ne mogu ništa. Ivan je u generaciji 1920. do 1930. bio najčešće dodjeljivano ime. Petar se na na top 10 listi pojavio 1930. godine. Dragutin, Milan, Vladimir, Branko, Mirko još su se prije 2. svjetskog rata redovito nalazila na listama najpoželjnijih imena. Nakon 1940. godine mjesta najpopularnijih imena zauzeli su Željko, Zlatko, Mladen, Goran, Zoran. Danas su, sudeći prema dostupnim podatcima skoro pa skroz nestala sa scene.

Dječja imena i njihovo značenje u odrastanju djece