Sve više parova, pokazuju izvješća, bori se s plodnošću, odnosno ima poteškoća začeti bebu. Mnogi krive stres i nezdravi život, zagađivače iz okoliša i hrane te emocionalno stanje, koji u kombinaciji nepovoljno djeluju na hormonalnu ravnotežu. Liječnici parovima obično daju 6 do 12 mjeseci da pokušaju ostati trudni prirodnim putem, prije no što će predložiti prve pretrage i potpomognutu oplodnju. U tom periodu pokušavanja, mnogi se odluče isprobati i neke alternativne metode koje mogu povećati šansu za začeće.

Alternativne metode uključuju opuštanje i meditacije, više sna i pozitivne energije za otklanjanje stresa, zdraviju prehranu, više kretanja, ali i prirodne pripravke koji su stoljećima poznati kao blagotvorni poticatelji plodnosti. Osim što su prirodni, ljekoviti dodaci koje donosimo u ovome članku, također su i financijski prihvatljivi. Namijenjeni su ženama i navodno povećavaju šansu za trudnoću.

1. Lišće maline

Malina je bobica koju svi obožavaju jesti, no kad je u pitanju plodnost, ono što od maline trebate je njezino lišće. Mnogi travari, ali i doule preporučit će vam lišće ove biljke jer je bogato karotenoidima, limunskom kiselinom, taninom, vitaminima A, C, E i B kompleksom. Posebno blagotvorno djeluje kod problema s plodnošću povezanim s jakim menstrualnim krvarenjem i grčevima te sa slabošću tonusa maternice. Lišće maline pije se u obliku čaja, a može se kupiti u biljnim ljekarnama.

2. Crvena djetelina (Trifolium pratense)

Ova biljka dolazi iz porodice mahunarki i u načelu je jestiva (iako ne i finog okusa). Prepuna je vitamina i minerala te izvrsna u eliminiranju metaboličkog otpada i toksina iz tijela. Ako ju se konzumira na pravilan način, u tijelu se ponaša kao ženski hormon estrogen, vrlo važan u procesu zatrudnjivanja. Crvena djetelina može se kupiti u obliku kapsula i tinkture, ali se cvjetovi mogu na sitno narezati i dodati nekim salatama i sendvičima. Treći oblik konzumacije je čaj od sušenih cvjetova djeteline.

3. Kopriva

Čaj od koprive već je dobro poznat saveznik žena koje žele postati majke. Bogat je klorofilom koji je prirodni čistač organizma od otrova, ali najblagotvornije djeluje na sluznicu maternice. Također, kopriva je bogata svim mineralima i vitaminima koji su potrebni za zdravo održavanje trudnoće.

4. Vrkuta

Ova biljka na samom je vrhu popisa ljekovitih biljaka za neplodnost. Ona vrlo efikasno uspostavlja hormonalnu ravnotežu kod žena, regulira menstruacije, potiče lučenje hormona progesterona, a kod nekih žena liječi policistične jajnike i jača maternicu. Pije se kao čaj ili kao tinktura. Vrkuta sadrži važne nutrijente i vitamine koji su važni za zdravo začeće, ali imaju i antiupalna svojstva. A poznato je da upale mogu biti problem kod pokušaja začeća.

5. Stolisnik

Ova biljka stoljećima se koristi za takozvane “ženske bolesti” jer uspostavlja zdrav menstrualni ciklus. Uz to, stolisnik djeluje kao čistač jetre, odnosno organizma te poboljšava prokrvljenost reproduktivnih organa. Posebno je to važno za maternicu i jačanje tonusa stjenke maternice. Antibakterijska svojstva stolisnika poništit će eventualne infekcije urogenitalnog sustava. Konzumiraju se listovi, cvjetovi i vrše biljaka u obliku sušenog čaja.