OGTT – Oralni glukoza tolerans test odnosno test oralne podnošljivosti glukoze provodi se u trudnoći između 24. i 32. tjedna trudnoće. Mjeri koliko dobro tijelo podnosi odnosno razgrađuje šećer. Tijekom testa pije se određena količina šećera odnosno glukoze te se nakon propisanog vremena dobije rezultat šećera u krvi trudnice. Liječnici ovaj test propisuju svim trudnicama kako bi se njime utvrdilo postojanje gestacijskog (trudničkog) dijabetesa ili potvrdilo njegovo nepostojanje.

Gestacijski dijabetes vrsta je dijabetesa koji se dobije u trudnoći zbog hormonalnih promjena u tijelu i nemogućnosti stanica da pravovremeno reagiraju na inzulin (kontrainzulinskih hormona u trudnoći). Kod većine trudnica, posebno onih s blago povišenim vrijednostima šećera u krvi utvrđenih OGTT testom, ova vrsta dijabetesa nestane nakon završetka trudnoće te nema nikakve posljedice na ženu ili na dijete. No, ako je trudnica u jednoj trudnoći imala povišen šećer vjerojatno će ga imati i u idućoj te se smatra pod povećanim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.

Gestacijski dijabetes razvija se kod oko 10% trudnica, no na sreću, kod većine njih je u blažem obliku bez kasnijih posljedica. Već spomenuto, testiranje se najčešće izvodi u drugom tromjesečju trudnoće. Važno je znati da ovo testiranje jest preporučeno od strane liječnika, ali nije obavezno.

Kako se provodi testiranje?

Testiranje traje dva sata, a provodi se u laboratoriju vađenjem krvi. Kod dolaska trudnice u laboratorij vadi se krv (važno je biti natašte) i mokraća. Nakon toga, trudnica pije glukozu pomiješanu s vodom (šećer s vodom) te se ponovno vadi krv 60 minuta nakon ispijanja glukoze. Potom trudnica odmara još 60 minuta pa se ponovno vadi krvi – treće vađenje nakon sveukupno 120 minuta. Konačni rezultati na tašte, 60 minuta nakon ispijanja glukoze i 120 minuta nakon ispijanja glukoze pokazuju ima li trudnica povišene vrijednosti šećera u krvi odnosno gestacijski dijabetes.

Koje su referentne vrijednosti?

Kod trudnica koje su između 24. i 32. tjedna trudnoće granične vrijednosti šećera u krvi su:

 – ≥ 5.1 mmol/L natašte (prvo vađenje)

– ≥10.0 mmol/L 60 minuta nakon ispijanja glukoze (drugo vađenje)

– ≥ 8.5 mmol/L

Ako bilo koja od ove tri vrijednosti odudara od graničnih, riječ je trudničkom šećeru odnosno gestacijskom dijabetesu. Ako su vrijednosti blago povišene liječnici propisuju dijetu odnosno savjetuju trudnici izbjegavanje određenih namirnica te više fizičke aktivnosti, ali i odmaranja. Ako je riječ o težem poremećaju šećera u krvi tada će trudnica biti pod strogim liječničkim nadzorom te započeti s liječenjem.

Trudnice imaju povećan rizik od nastanka gestacijskog dijabetesa ako prije i za vrijeme trudnoće imaju prekomjernu tjelesnu težinu, već su u prijašnjoj trudnoći imale gestacijski dijabetes, u testiranju urina povećana je količina šećera, te imaju članove obitelji koji imaju dijabetes.

Neki od ostalih faktora koji također mogu upućivati na mogućnost razvoja gestacijskog dijabetesa: prethodno ste rodili veliku bebu (težu od 4 kg), imate povišen krvni tlak te stariji ste od 35 godina.

Važno je znati da većina trudnica s blago povišenim vrijednostima šećera u krvi potvrđenim ovim testiranjem rađa u potpunosti zdravu djecu te potrebe za panikom i stresom u slučaju lagano povišenih vrijednosti – nema. Važno je samo slušati uputstva liječnika te pripaziti na prehranu i kretanje do kraja trudnoće.